Menu

České jaro: na světové výstavě EXPO jsme ohromili svět unikátním vynálezem na výrobu pitné vody

České jaro: na světové výstavě EXPO jsme ohromili svět unikátním vynálezem na výrobu pitné vody

Celovečerní dokument mapuje vznik českého vynálezu s názvem S.A.W.E.R. (Solar-Air-Water-Earth-Resource), který má při téměř nulových nákladech získat i na nejsušších místech planety pitnou vodu a zakládat oázy v pouštích. Film popisuje dvouletou bitvu sedmi odvážných vědců a události, které ovlivňují českou účast na výstavě EXPO 2020. Zabývá se problematikou nedostatku vody v mnoha oblastech světa a jejím možným řešením.

„S nápadem na projekt českého pavilonu, jak zúrodnit poušť, když už se světová výstava koná na Arabském poloostrově, přišel komisař české účasti na EXPO Jiří František Potužník. Inženýři Vladimír Zmrhal, Tomáš Matuška a Bořivoj Šourek pod střechou UCEEB (Univerzitního centra energeticky efektivních budov) vymysleli takzvanou adsorpční jednotku, která dokáže vyrobit vodu z pouštního vzduchu i při extrémně malé vlhkosti, aniž by při tom propálila tisíce megawatt a spotřebovala tisíce litrů nafty. Vystačí si jen se slunečním svitem. Takže vyrábí vodu tak trochu z ničeho,“ vysvětlil producent snímku Miloslav Šmídmajer. „Docent Vosátka pak ve sklenících v Průhonickém parku přišel na to, jak pěstovat v pouštním písku rostliny, a to pouze za pomoci organických živin. Architekti Jan Tůma a Jindřich Ráftl vymysleli budovu, která celý tento technologický proces zastřešuje. Průčelí pavilonu dominují tisíce ohýbaných, prolamovaných trubic, kterými teče nejdůležitější tekutina na Zemi – voda,“ dodal producent s tím, že poslední záběry filmu vznikaly v Dubaji v prvních říjnových dnech, kdy výstava EXPO otevřela své brány.

Český pavilon na Expo

Je úžasné sledovat lidskou vůli, která přes všechna úskalí řeší problémy a nevzdá to.

Hlavním tématem dokumentu je voda. Její úbytek na planetě. Neustále se vysušují nové a nové plochy, a dokonce i u nás jsme už zažili velmi suchá léta. Problém s vodou se začal dotýkat i nás. A část světa je bez přístupu k pitné vodě vůbec. To je obecnější rovina vyprávění, v dokumentu navíc sledujeme, co znamená takový vynález realizovat a jaká úskalí neustále vznikají. A k tomu tikající hodinky blížící se výstavy, kdy bylo potřeba nejprve vybudovat pavilon na Expu v Dubaji. Vědci zase zápasili s problémy nejprve doma a později také v Emirátech, protože potřebovali vynález nejprve vyzkoušet v podmínkách pouště.

Voda opouštějící zařízení je brčálově zelená

Český pavilon se nachází v části EXPA, která je věnovaná udržitelnému rozvoji. Český pavilon tvoří čisté linie a návštěvníky zaujme hned při příchodu vodní srdce nebo Zlatý déšť, což je netradiční obří lustr. V patře se nachází expozice Lázní Darkov, které vévodí nádherná skleněná Venuše. Váží 240 kg a unikátem je, že byla vytvořena z jednoho kusu skla. Budí zaslouženou pozornost stejně jako menší skleněné sochy umístěné do volných sloupců. Návštěvník sleduje úchvatná výtvarná díla, která ovšem zároveň upozorňují, že naše lázně disponují kromě pitné vody i vodami vzácnými na minerály s léčivými účinky. Jde o chytrou expozici a chytrou reklamu na naše lázně, které se ale na druhou stranu prezentují i virtuální realitou a vysvětlují, jak vrací třeba pacienty po těžkých úrazech pohybového ústrojí do života. Je zde také menší expozice, která představuje budoucnost, kdy velký dům může být v podzemí vlastní malou „atomovou elektrárnou“. Česká expozice představuje světu vědce s vizí, kteří už dnes vidí naši budoucnost.

Zařízení umí produkovat i zcela čistou vodu

Samotný vynález na výrobu vody S.A.W.E.R. vzbuzuje respekt a překvapení, z přístroje totiž teče brčálově zelená voda, ta je už obohacená tak, aby mohla vytvářet oázy na poušti, důkazem je zahrada kolem pavilonu. Vznikla skutečně pomocí vody ze S.A.W.E.R.u a díky botanikům, kteří dokázali vymyslet, jak vodu zachytit v písku, aby jen tak neprotekla a mohly tam vyklíčit rostliny. Přístroj je také schopen vytvořit naprosto čirou vodu. První prototyp přístroje, který je EXPU vystaven vyrobí až 800 litrů vody za den.

Snímek Budiž voda! Vstoupí do českých kin 25. listopadu 2021

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1