Menu

Jak a podle čeho vybrat dobrou televizi?

Jak a podle čeho vybrat dobrou televizi?

Čeká vás výběr nové televize? Pak se vám klidně může stát, že budete překvapeni, jak široká nabídka nejrůznějších televizí momentálně na trhu je. Pokud chcete od své televize co nejvíce, pak vás jistě bude zajímat, jaké funkce byste mohli využít a jaké požadavky byste na svou televizi mohli mít. Jak se v tom vyznat? Poradíme vám, jak a podle čeho vybrat dobrou televizi.

Zužte výběr podle prostoru využívání

Televizi budete jistě přizpůsobovat určitému prostoru. Proto zřejmě do obývacího pokoje, ložnice nebo reprezentativních prostor budete chtít volit jiný model, než využijete v pracovně, na chatě nebo třeba v kuchyni, kde slouží třeba jen jako kulisa k vaření. Prvním faktorem výběru proto bude účel využití. Tedy pro jaké prostory a místa chcete televizi volit.

Velikost obrazovky

S tím souvisí i požadavek na rozměry. Pokud vás limituje prostor, pak si jednoduše nejdříve vyměřte, jak velkou plochu chcete ze své domácnosti televizi věnovat. Menší modely užijete výborně v jakémkoli omezenějším prostředí, hodí se do pokojů, do kuchyně, do dílny, všude, kde se potřebujete dostat k jednoduchému obrazu a nevyžadujete obrovskou kino plochu. Vetší modely se pak hodí do místností, kde máte prostor čas vychutnat si kvalitu obrazu i nerušený požitek z děje. Tedy třeba v obývacím pokoji, v ložnici, ale klidně v čekárnách, zasedacích místnostech, v hotelech a podobně. Přehledné srovnání televizí pomůže.

• Rozměry jsou udávány v palcích (kde 1“ odpovídá 2,54 cm). Malé televize tak mají uhlopříčku obrazovky od 24“ (60 cm), střední třeba 32“ (81 cm) a velké obrazovky kolem 85“ (200 cm) a více.

Před koupí televize zvažte, co budete sledovat

Kvalita obrazu

Důležitým faktorem výběru je rozlišení obrazovky. To je udáváno v pixelech a znamená počet grafických bodů (pixelů), které umí obrazovka v daný okamžik zobrazit. Čím vyšší rozlišení televize nabízí, tím vyšší je kvalita obrazu, jeho ostrost, barevnost a detailnost.

Pro představu pak:

• Televize s označením HD (HD Ready) mají rozlišení kolem 1366×768, což i odpovídá nabídce menších televizí. Pro větší obrazovky (kolem 81 cm) pak volte televize s rozlišením alespoň 1920×1080 (Full HD). Vysokou kvalitu čekejte u zařízeních s označením 4K Uktra HD, které mají běžně rozlišení i násobně vyšší, třeba 3840x2160. Dokonalé zážitky jako z kinosálů pak nabízí velké obrazovky s 8K Ultra HD v rozlišení kolem 7680x4320 pixelů.

Typy televizí a jejich technologie

LCD televize – nabízí dokonalé a rovnoměrně rozmístěné podsvícení pomocí LED diod. Ty jsou důmyslně rozmístěny v okrajích obrazovky a velmi účinně rozptylují světlo po celém panelu. Volte tedy označení Edge LED podsvícení nebo o něco lepší Direct LED podsvícení.

OLED panel – je technologická výbava televize, která funguje s organickými diodami a poskytuje tak nadstandardně dobré využití černé barvy.

QLED a ULED – využívá kvantové tečky s příměsí hliníku k lepšímu vykreslení barevného spektra. Nabízí širší pozorovací úhly (výborné pohledy i z boku) a příjemně vysoký jas.

NanoCell – je založeno na unikátní nano technologii, díky níž eliminuje nežádoucí světelný ruch a zvyšuje využití barev ve všech úhlech sledování.

Vysílací zdroj

Důležitou otázku byste měli mít vyřešenou ještě před koupí. A to odkud pochází váš zdroj vysílání. I to má totiž vliv na konkrétní typ televize. Zjistěte si tedy, jestli je váš vyhlédnutý typ vybaven integrovaným TV tunerem (DVB-T pro digitální vysílání). Případně jestli budete řešit příjem přes kabelovku (DVB-C), satelit (DVB-S/S2) nebo třeba IP televizí (příjem TV přes internet).

Důležitá je technologie, velikost obrazovky i funkce

Klasická nebo smart televize?

Pokud jste zastánci klasiky, nebo uvažujete televizi pro někoho, kdo internetové připojení nemá, nevyužije, pak stačí pořídit si televizi obyčejnou. Ta se hodí i do míst, kde ani žádný internet není (například do rekreačních zařízení, na chaty a chalupy a podobně). Získáte tak pořád dostačující komfortní využívání nabídky TV stanic bez dalšího. Chytré televize oproti tomu nabízí i celkem širokou paletu funkcí, možnost sledovat webových streamovacích služeb (YouTube, Netflix, HBO GO a podobně), mimo to se přes ně připojíte i na běžný internet, hry už nemusíte hrát pouze na počítači, k tomu poslouží chytrá televize a to i pro komunikaci na sociálních sítích. Zde se pak vyplatí srovnání televizí, abyste si mohli najít tu pravou právě pro vás.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.54