Menu

Závěr výpravného příběhu o Marii Terezii ukázal konečnost lidského života velké panovnice

Závěr výpravného příběhu o Marii Terezii ukázal konečnost lidského života velké panovnice

Poslední díl koprodukční pětidílné minisérie, na které spolupracovala Česká televize spolu s maďarskou, německou, francouzskou, rakouskou a slovenskou produkcí, o velké panovnici z mocného habsburského rodu Marii Terezii (Ursula Strauss) uvedla na začátku nového roku na svém prvním programu Česká televize.

Závěrečná část pojednává o posledních dvaceti letech života (1760–1780) této velké ženy. Ve filmu se odvíjí příběh tvrdé panovnice, která se nerozpakuje rozehrát sňatkovou politiku se svými dětmi. Celý film se nese na pozadí doby stižené nevyléčitelnými neštovicemi. Tato nemoc zasáhne i rodinu Marie Terezie. Dojímavý je okamžik, kdy si panovnice, po modlitbách v kostele, posteskne svému manželovi Františku Štěpánovi Lotrinskému (Vojtěch Kotek), proč jim tolik dětí umírá. Lidsky přívětivý a citlivý František odpovídá, že dalších deset jich na ně čeká.

Úsměvná část je, kdy oba synové Josef II. (Aaron Friesz) Leopold II. jsou zasvěceni do tajů lásky v nevěstinci. Další zábavnou scénou je lesbický vztah dcery Marie Terezie, Marie Kristíny zvané Mimi s první ženou Josefa II. Isabelou Parmskou (Jana Kvantiková). Vojtěch Kotek jako František Štěpán Lotrinský je úžasný ve svých proměnách od mladíka po zralého muže.

Aaron Friesz jako Josef II. (foto: Česká Televize)

V závěrečném díle jde o značně zestárlého a vyhaslého muže bez větší energie. Divák ho sleduje ve sporu se synem Josefem II. v otázkách jeho chování vůči ženám. Celkově je zde vyobrazen jako laskavý a milující muž. Zbožňuje nejen svoji ženu, ale i děti. Nenalézá však pochopení u svého syna, který chce sloužit své vlasti a snaží se prosadit moderní pojetí státu. V roce 1765 v Innsbrucku na svatbě svého mladšího syna Leopolda II. umírá.

Ursula Straussová jako Marie Terezie a Vojta Kotek jako její manžel František Štěpán Lotrinský (foto: Česká Televize)

Ve filmu nehraje historický odkaz Marie Terezie příliš velkou roli. Nejsou zde osvícenecké reformy např. školní docházka z roku 1774. Toleranční patent Josefa II. vydaný v roce 1781 je také pouze krátce zmíněn.

Foto: Stanislav Honzík, Česká Televize

Závěrečné scény úmrtí a velkolepý pohřeb Marie Terezie je důstojnou tečkou za životem velké osobnosti. Film je emočně dramatický bez historických ambicí, výtvarný a výpravný. Všechny části výpravné minisérie režíroval rakouský režisér původem z Rumunska Robert Dornhelm.

Velká pozornost je věnována Josefu II. a jeho snahám o reformy (foto: Česká televize)

Děj se odehrává v exteriérech a interiérech zámků. Například jde o zámecké interiéry kroměřížského zámku, Valtice připomínající Hofburg, Jaroměřice nad Rokytnou, Milotice, Pražská Invalidovna, Špilberk nebo zámek Troja.

Všechny díly seriálu Marie Terezie, včetně závěrečného, můžete zhlédnout na webu České televize iVysílání.cz.

Komentáře

Alexandr Krško

Promiňte, ale text titulku postrádá logiku. Buď konec lidského života nebo konec života velké panovnice. Nevím, jaký jiný život než lidský velká panovnice měla... :-)

2022-01-25 19:21:36

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.28