Menu

Služka: právo žít svobodně ve světě svázaném konvencemi v době války

Služka: právo žít svobodně ve světě svázaném konvencemi v době války

Slovensko–český film z roku 2022, který je inspirovaný stejnojmenným románem Hany Lasicové. Společně s režisérkou Marianou Čengel Solčákovou je i spoluautorkou scénáře.

Život dvou dívek žijících každá v jiné společenské vrstvě, které k sobě přesto najdou cestu. Na pozadí rozpadu rakousko-uherské monarchie dochází i k rozvratu panského domu v Praze.

Služka (foto: Tina Botková)

Anka (Anna Droppová) přichází jako chudá dívka ze Slovenska sloužit do domu vysokého státního úředníka (Karel Dobrý) do Prahy. Záhy pozná všechna tajemství domu. Po určitém čase se stane přítelkyní dcery pána domu Resi (Radka Caldová). Chovají k sobě více než přátelský vztah. Dohodnuté manželství Resi je narušeno. První světová válka vnáší do celého příběhu strasti a velkou bolest. Resi se narodí holčička. Jediné světlo v chmurné době.

Služka (foto: Tina Botková)

Svatba Resi a její manželství je pro ni velmi neuspokojivé, předpokládala, že jako manželka bude mít více volnosti. To se nestalo i nadále je svázána konvencemi, ale i hrubostí manžela Gustava (Cyril Dobrý) se stává více a více apatickou. Film vrcholí a je velmi zajímavý svými zvraty, ale i výkonem svých postav.

Služka (foto: Igor Stančík)

Anna Geislerová v roli Kristýny je zatrpklou a pragmatickou stárnoucí ženou. Je vrchní kuchařkou v domě. Dokáže svou moudrostí a rozhodností a svými znalostmi života pomoci mladším kolegyním ve službě. Kdo jsou sloužící?

Služka (foto: Igor Stančík)

Ti, kdo vědí? Ti, kdo jsou neviditelní?

Ústřední postava Anky je inspirovaná tetou, která vychovávala sestry Vašáryovy. Film je napsán podle stejnojmenného románu Služka od Hany Lasicové.

Česká premiéra snímku proběhla 16.3.2023

Marie Košařová

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.92