Menu

Za oblíbenými místy filmařů: větrný mlýn v Kuželově

Za oblíbenými místy filmařů: větrný mlýn v Kuželově

Kuželovský větrný mlýn se proslavil hned v několika pohádkách, seriálech i filmech. Podívejte se s námi za jedním z nejznámějších a nejzachovalejších mlýnů holandského typu v samém srdci Horňácka.

Mlýn je usazen v mělkém, ale dostatečně větrném sedélku nad obcí Kuželov, která leží na samých hranicích se Slovenskem, v srdci Horňácka. Leží zhruba 15 kilometrů od Veselí nad Moravou, nebo známé Strážnice, místa konání Folklorních mezinárodních festivalů. Historie mlýna sahá do roku 1842, letos tedy oslaví 170. výročí. Nejprve byl mlýn postaven jako obecní, teprve v roce 1904 jej od obce koupili manželé Kašíkovi. Ti nejprve bydleli přímo v mlýně, teprve v roce 1906 a s pomocí peněz od syna z Ameriky postavili obytnou stavbu.

Mlýn sloužil k mletí mouky zhruba do třicátých let, během druhé světové války ale byl mlýn zapečetěn a jejím skončení již jeho činnost nebyla obnovena. Mlýn chátral až do roku 1963, kdy byl označen za chráněnou památku. V roce 1964 prošla rekonstrukcí křídla a v roce 1973 přešel mlýn pod správu Technického muzea v Brně, v jehož majetku je mlýn dodnes. Dalším významným milníkem se stal rok 2010, kdy byl mlýn „povýšen“ na Národní kulturní památku.

Kuželovský mlýn v dnešní podobě

Kuželovský mlýn patří k jednomu z posledních mlýnů tzv. holandského typu. Střecha mlýna, z níž vystupuje vrtule poháněná větrem, se otáčí o 360 stupňů, díky čemuž mohl mlýn fungovat při jakémkoliv směru větru. Mlýn má z tohoto důvodu u paty hned dva vchody: pokud vrtule při otáčení znepřístupnily vchod jeden, mohl být použitý ten na opačné straně. Není bez zajímavosti, že po vypletení vrtulí by mlýn mohl mlít mouku všeho druhu i dnes.

Filmový mlýn

Výjimečnou malebnost a autentičnost mlýna dokazují i filmové štáby, v jejichž dílech se mlýn objevuje. Asi nejvýrazněji si mlýn zahrál v pohádce O statečném kováři, kde mlynářův pomocník Matěj musí lopaty sám roztáčet, protože není vítr.

Další roli sehrál mlýn v pohádce Nebojsa. Právě u mlýna se odehrává zábava, kde se k Nebojsovi přidá, byť trošku nechtěně, Pírko.

Mlýn se ale objevuje i v seriálu Cirkus Humberto, a to hned v prvním dílu s názvem Návrat. Právě u větrného mlýna pomáhá Vendelín sedlákům, odchází však dále do světa a od mlynáře dostává výplatu.

Ve filmu Zbehovia a pútnici Juraje Jakubiska měl svou roli opuštěný mlýn, jak jinak než Kuželovský.

Filmové zajímavosti v okolí:

Navštívíte-li Kuželovský mlýn (otevřeno duben – říjen o víkendech a svátcích), určitě si nenechejte ujít ani další filmová místa v okolí. Doporučujeme procházku strážnicí a návštěvu zdejšího skanzen Muzeum jihovýchodní Moravy. I zde najdete místa známá z několika pohádek. Z mlýna to filmaři pohádky O statečném kováři neměli daleko, našli zde vhodnou lokalitu pro dům Mikeše a jeho otce, kováře i seník, ve kterém všichni dobrodruzi nocují.

Navštivte obec Petrov známou vinnými sklípky zvané Plže z 18. a 19. století. Zde se natáčelo například Slovácko sa nesůdí, Vlak dětství a naděje, Trhala fialky dynamitem nebo scéna ve sklípku z komedie Jak básníkům chutná život.

Pokud vám nevadí nějaký ten kopec, doporučujeme výšlap, ať už pěšky nebo na kole, na Velkou Javořinu (970 m.n.m.). Doporučujeme modrou trasu z obce Vápenky.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.84