Menu

Vánoce mohou být pohádkové i bez televize

Vánoce mohou být pohádkové i bez televize

Pohádky patří k Vánocům asi stejně neodmyslitelně, jako kapr s bramborovým salátem. Pokud však patříte k těm, kteří si čekání na dárky krátí raději venku, než u televizní obrazovky, připravili jsme si pro vás několik tipů na Vánoční výlety za pohádkovými místy.

Stejně jako každý rok, i letos se mohou televizní diváci těšit na obvyklou sadu pohádek, z nichž některé jsou každoročně během svátků na obrazovkách i více než dvacet let. Jejich děj všichni známe nazpaměť. Proč se na ně tentokrát nepodívat z jiného úhlu a nevyjet si na některý z pohádkových hradů, na kterém se filmy natáčely? Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější.

K Vánočním svátkům neodmyslitelně patří Tři oříšky pro Popelku

Hrad Švihov – Tři oříšky pro Popelku

Prvním z takových míst může být například vodní hrad Švihov. Ten je sice v zimním období pro veřejnost uzavřen, avšak při příležitosti čtyřicátého výročí natáčení pohádky Tři oříšky pro Popelku se zde 28. prosince koná promítání této kultovní pohádky, která se natáčela mimo jiné i v prostorách toho hradu.

Například tato parkánová stěna, která v pohádce představovala obytné prostory a ke které byla pro účely filmu postavena pavlač, na které Dora vyhlížela prince, za kterého se chtěla provdat.

 Tři oříšky pro Popelku

Filmový záběr

Tři oříšky pro Popelku

Skutečnost - fotografie (5)

Tři oříšky pro Popelku

Detail filmu

Na pavlači - Tři oříšky pro Popelku

Pokud chcete delší procházku, můžete navštívit například stodolu, ve které ukrývala Popelka své poklady. Ta původní byla sice zbourána, i tak má ale místo své kouzlo.

 Tři oříšky pro Popelku

Filmový záběr

Tři oříšky pro Popelku

Skutečnost - fotografie (1)

Tři oříšky pro Popelku

Detail filmu

u stodoly - Tři oříšky pro Popelku

Během svátků zde, kromě štědrého dne, probíhá také výstava Po stopách Popelky, na které uvidíte původní filmové kostýmy, kulisy a různé zajímavosti z natáčení. Pro děti, které se minulý rok na Tři oříšky dívali pozorně, si organizátoři připravili kvíz o drobné odměny. Vstupné je čtyřicet korun pro děti a šedesát pro dospělé a akce trvá až do druhého března, takže pokud už program na Vánoce máte, nemusíte zoufat.

Když počasí alespoň trochu dovolí, určitě se vydejte po pohádkové stezce, která se jmenuje stejně jako celá výstava a která vás zavede na různá místa v okolí hradu, která jsou s Popelkou spojená. Uvidíte například rybník, ve kterém se nedobrovolně koupaly Dora s macechou, když se jejich kočár převrhl, nebo třeba sad, kam chodila Popelka za svou sovou.

 Tři oříšky pro Popelku

Filmový záběr

Tři oříšky pro Popelku

Skutečnost - fotografie (1)

Tři oříšky pro Popelku

Detail filmu

Koupel v rybníku - Tři oříšky pro Popelku

Kouzla králů – zámek Žleby

Pro Východočechy je pro návštěvy filmových míst vhodnější pohádka Kouzla králů. Film Petra zelenky patří k těm novějším pohádkám, které letos televizní stanice nabízí. Na ČT 1 jej můžete na Štědrý den vidět od desíti hodin. Možná vás naláká k návštěvě zámku Žleby, na kterém se letos natáčela i nová pohádka Jana Svěráka Tři bratři, nebo o pár let dříve Troškova Nejkrásnější hádanka. Ani jednu z nich však letos na obrazovce neuvidíte. Pokud na Žleby přijedete, podívejte se na nádvoří, které v pohádce uvidíte pouze v noční scéně.

 Kouzla králů

Filmový záběr

Kouzla králů

Skutečnost - fotografie (2)

Kouzla králů

Detail filmu

Nádvoří zámku - Kouzla králů

K návštěvě svádí i středověký vodní mlýn v Hoslovicích, za kterým se ale musíte vypravit na jih Čech.

 Kouzla králů

Filmový záběr

Kouzla králů

Skutečnost - fotografie (2)

Kouzla králů

Detail filmu

Na hrázi - Kouzla králů

Nesmrtelná teta: Vranov, Sychrov a skanzen v Kouřimi

O půl dvanácté běží na Jedničce Nesmrtelná teta. Ta se natáčela mimo jiné v prostorách třech velmi známých památek.

Vranov nad Dyjí

Vranov nad Dyjí se nachází na česko – rakouské hranici nedaleko Znojma. Kromě toho, že se jedná o jednu z nejpozoruhodnějších barokních staveb ve Střední Evropě, zahrál si zámek také v mnoha českých i zahraničních filmech a pohádkách. Kromě Nesmrtelné tety se zde točily Císařovy nové šaty, romantická Andělská tvář, nebo americký trhák s Vinem Dieselem v hlavní roli XXX.

 Andělská tvář

Filmový záběr

Andělská tvář

Skutečnost - fotografie (3)

Andělská tvář

Detail filmu

Zámek Mornay - Andělská tvář

Podobně jako na Švihově, i zde si pro návštěvníky připravili vánoční program. Od 26. prosince do 1. ledna bude zdarma zpřístupněn venkovní areál zámku, zájemcům o historii nabízí správci hradu komentovanou prohlídku nasvícené zámecké kaple a studenti znojemského učiliště zde budou vystavovat slavnostně prostřené stoly a vánoční vazby. Podrobnosti najdete na oficiálních stránkách zámku.

Hrad Sychrov

Dalším místem, které můžete znát z této Zelenkovy pohádky je interiér hradu Sychrov, který je místem vskutku pohádkovým. Kromě nesmrtelné tety zde vznikaly i spousty dalších filmů a pohádek, například Zlatovláska, která také k Vánocům neodmyslitelně patří.

 Zlatovláska

Filmový záběr

Zlatovláska

Skutečnost - fotografie (5)

Zlatovláska

Detail filmu

Před branou - Zlatovláska

I zde nabízí provozovatelé zvláštní vánoční program. Na Druhý svátek vánoční se v zámecké galerii koná koncert Vlastimila Harapese a jeho hostů, o den později začínají prohlídky zámeckých interiérů, ve kterých budou k vidění kromě sváteční výzdoby i historické betlémy a vánoční stromky s ručně malovanými ozdobami, pod kterými uvidíte dárky, které nacházely na Štědrý den pod stromečkem rohanské děti.

Skanzen Kouřim

Posledním místem, o kterém se v souvislosti s Nesmrtelnou tetou zmíníme, je Muzeum lidových staveb v Kouřimi.

 Nesmrtelná teta

Filmový záběr

Nesmrtelná teta

Skutečnost - fotografie (3)

Nesmrtelná teta

Detail filmu

Chalupa Závisti - Nesmrtelná teta

Kouřim, která je astronomy považována za skutečný středobod Evropy, pro svůj osobitý historický ráz láká mnoho filmařů. Jen z pohádek se zde natáčely: Pověst o rytíři, Jak si zasloužit princeznu, Nesmrtelná teta a Peklo s princeznou (od 16 hodin na ČT 1). K návštěvě láká zejména zdejší skanzen, který má otevřeno od 26. prosince a každoroční vánoční expozicí přibližuje atmosféru svátků na tradičním venkově.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.3