Menu

První republika láká na lásku a tajemství, ne na výklad dějin

První republika láká na lásku a tajemství, ne na výklad dějin

Nový seriál České televize vypráví příběh podnikatelské rodiny Valentových v meziválečném Československu. Očekávání diváků, kteří od tvůrců populárního retro seriálu Vyprávěj čekali podobně zaměřenou ságu, zůstala nenaplněna. První republika je romantickým seriálem z prostředí salónů prvorepublikové Prahy, nikoliv interpretováním a reprodukováním minulosti.

První díl seriálu První republika uvádí diváka do doby těsně před koncem první světové války. Rodina Valentových provozuje továrnu Valenta Vehicles, která dodává zboží rakouské armádě. V té bojuje i Vladimír Valenta, prostřední syn Aloise Valenty (Jan Vlasák), zakladatele firmy. S nastávajícím koncem války se firma dostává do finančních potíží. Alois a Hedvika Valentovi mají celkem tři syny. Dva nejstarší se zamilují do Kláry (Markéta Plánková), dcery podolského podnikatele Jakuba Lébla, který náhle, společně se svou ženou, zmizel. To vytváří zatím největší tajemství, které První republika divákům předkládá. Hedvika totiž podezírá svého syna Vladimíra z vraždy manželů Léblových. Na oko soudržnou rodinou Valentových hýbají podvody, které jsou hřebíky do rakve rodinného byznysu.

Natáčení scény projížďky bratrů Valentových na koních (Česká televize)

První republika není Vyprávěj

Navzdory opakovanému vyjádření tvůrců, že První republika si neklade za cíl vykládat dějiny, či navázat na úspěšný seriál Vyprávěj, který mapoval osud rodiny Dvořákových od šedesátých let až téměř k současnosti, se většina recenzí shoduje v jediném – První republika je ničím nevybočující romantickou ságou, ozvláštněnou pouze zasazením do historických kulis nově vzniklé republiky. Namísto připomenutí osudových okamžiků českých dějin se tvůrci soustředili na morálku, šťastné a nešťastné lásky a zákulisní intriky, „nahuštěné“ mezi několik postav z rodinného kruhu.

Ján Koleník při natáčení seriálu První republika (Česká televize)

První republika připomíná známé historické ságy jako například Panství Downtown. I tvůrci určitou míru inspirace připouští. Podle scénáristy seriálu Jana Gardnera se ale určitě nejedná o kopii slavnějších seriálů. „První republika je svébytným světem s originálními postavami a příběhem, který jinde neuvidíte,“ poznamenal pro Českou televizi.

Po stránce dobové věrohodnosti lze seriálu těžko něco vytknout (Česká televize)

Již čtvrtý díl nového seriálu První republika můžete v pátek sledovat na prvním kanálu České televize. Celkem tvůrci plánují uvést dvaadvacet dílů, které budou sledovat osudy Valentových až do konce druhé světové války. Diváci tak budou moci vidět, jak se Valentovým dařilo během rozmachu první republiky, finanční krize i druhé světové války.

Filmová místa

V tuto chvíli můžeme prozradit, že filmovou vilu rodiny Valentů najdete v Kutné Hoře, na ulici České. V tuto chvíli zpracováváme další díly a v pátrání po dalších lokacích neustále pokračujeme. Pokud o nějaké víte, neváhejte se o ni podělit v diskusi zde nebo přímo pod seriálem.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.1