Menu

Vydejte se za filmovými i vlastními příběhy Adršpašských skal

Vydejte se za filmovými i vlastními příběhy Adršpašských skal

Bájnými příběhy je opředené skalní město nedaleko Náchoda. Většina televizních diváků zná pohádky Z Pekla štěstí, Třetí princ, nebo Princ a Večernice, jejichž příběhy se v Adršpašských skalách odehrávají. Jedno z nejznámějších skalních měst v zemi má však i své vlastní, neméně zajímavé pověsti a legendy.

Třicet kilometrů od Náchoda se rozprostírá nejvýznamnější skalní oblast východních Čech. Krásné scenérie skalních věží, jezírek, potoků a soutěsek láká každoročně davy turistů. Krásy Adršpašsko-teplických skal učarovaly i filmovým tvůrcům, kteří zde natáčeli pohádky Z pekla štěstí 2, Princ a Večernice, Třetí princ, O živé vodě a Peklo s princeznou.

Tato oblast má i vlastní příběhy plné tajemství, záhad a kouzel, které si v ničem nezadají s těmi, které díky televizním pohádkám dávno zlidověly. Pojďte s námi objevit tajemství Adršpašských skal!

Adršpašské skály mají své kouzlo i v zimě.

Legenda o skalním městě

Podle pověsti byly dnešní Adršpašsko-teplické skály v dávných dobách dvě skutečná města. Protože celou oblast pokrýval neprostupný hvozd, museli ti, kteří cestovali do českých zemí, projet oběma sídly. Protože byli měšťané ziskuchtiví, nechali za úplatu projíždět i nepřátelská vojska, která pak drancovala a loupila v celém království. To se nelíbilo staroslovanským bohům, kteří města ztrestali kletbou zkamenění. Jak čas plynul, zapomněli bohové uvézt vše do původní podoby a města zůstala zkamenělá dodnes.

Pohledy na dominanty

Ještě před samotným vstupem do skalního města můžete navštívit dvě natáčecí místa. Na první z nich leží uprostřed louky před takzvanou Ozvěnou, kde spolu v trávě seděli Jeroným (Jiří Mádl) a princezna Aneta (Tereza Voříšková) v pohádce Peklo s princeznou. Je odtud krásný výhled na skalní věže Král, Starosta, Starostová a mnoho dalších.

 Peklo s princeznou

Filmový záběr

Peklo s princeznou

Skutečnost - fotografie (1)

Peklo s princeznou

Detail filmu

Skalní panorama - Peklo s princeznou

O pár metrů vedle byla natočena scéna z Třetího prince.

 Třetí princ

Filmový záběr

Třetí princ

Skutečnost - fotografie (1)

Třetí princ

Detail filmu

Skály - Třetí princ

Pískovna

Pokud budete do skal vcházet hlavním vchodem z Adršpachu, hned za vstupní branou vás čeká několik míst z televizních pohádek. “Dračí jeskyně”, před kterou v Z pekla štěstí 2 ohrožuje Markítku trojhlavá saň, sice ve skutečnosti žádné lože nestvůry neskrývá, několik malých neposedů by se ale za dřevěná vrátka zamknout jistě dalo.

 Z pekla štěstí 2

Filmový záběr

Z pekla štěstí 2

Skutečnost - fotografie (3)

Z pekla štěstí 2

Detail filmu

pred jaskyňou - Z pekla štěstí 2

Doslova co by odtud kamenem dohodil se rozprostírá zatopený lom s azurově modrou vodou, který se objevil ve Třetím princi. Nebo odkud princezna Aneta zachraňovala topícího se Jeronýma v Pekle s princeznou. Kde koho by průzračně čistá voda v parných letních dnech lákala ke zde zapovězenému koupání. Kdo by i přes přísný zákaz neodolal touze skočit do zatopené pískovny, musí počítat s tučnou pokutou. Pohádkové poklady jako v Třetím princi se zde nenalézají, tak si musí místní správci vydělávat na život jinak. Když však budete hodně pozorní, možná najdete alespoň zbylých pár barevných sklíček, které tu zůstaly po natáčení této scény.

 Třetí princ

Filmový záběr

Třetí princ

Skutečnost - fotografie (1)

Třetí princ

Detail filmu

Adršpašské skály - Třetí princ

Při návštěvě Adršpašsko-teplických skal nesmíte vynechat dvacetimetrový Velký vodopád, jedno z největších lákadel oblasti. Stejně jako předchozí popisované, i on leží uvnitř skalního města. Pokud patříte k těm, kteří ještě "Ádr" nenavštívili, možná si vzpomenete na vodopád v Diamantových skalách z pohádky Třetí princ – jedná se právě o tento.

 Třetí princ

Filmový záběr

Třetí princ

Skutečnost - fotografie (3)

Třetí princ

Detail filmu

Velký vodopád - Třetí princ

K vodě v Adršpašských skalách se váže i jedna zajímavá pověst. Poblíž skalního města pramení řeka Metuje. V dávných dobách se vydali benediktínští bratři hledat její počátek. Po úspěšném objevení místa, odkud voda vyvěrá, začali přemýšlet nad názvem. Členové skupiny navrhovali různé názvy, žádný z nich se však vedoucímu družstva Vitaliínovi nezamlouvalo. "Snad náhoda nějaké přinese," pravil. Během jedné ze zastávek na zpáteční cestě se muži doprovázející mnichy vydali do lesa. Ve vykotlaném kmeni stromu nalezli hnízdo lesních včel. “Med tu je,” radostně volali pronásledováni včelím rojem. A bylo rozhodnuto – nově objevená řeka prý od těch dob nese název Metuje.

Neopakovatelné výhledy v Adršpašských skalách

Zbývá vám čas?

Pokud máte prohlídku skalního města za sebou a dostatek času, můžete navštívit muzeum horolezectví, které se nachází zhruba kilometr od parkoviště. K výletu láká také protilehlý Křížový vrch, z jehož vyhlídek je krásný rozhled na celý skalní masiv i široké okolí.

Nenechejte si ujít ani návštěvu Broumovských stěn. Procházka Kovářovou roklí na vyhlášenou restauraci Hvězda je velmi příjemným kontrastem ve srovnání s davy přeplněným Adršpachem.

Komentáře

Jméno není důležité

V Adršpachu máme chatu takže to tam známe moc dobře a je krásné vidět kde se co natáčelo a že mám štěstí mít chatu na tomto místě

2020-03-20 21:26:42

Reagovat

standa

nádherné skvosty se natáčely u nás na Broumovsku,je to nádhera a doufám,že filmaři opět navštíví náš překrásný kraj

2017-01-08 18:32:21

Reagovat

standa

nádherné skvosty se natáčely u nás na Broumovsku,je to nádhera a doufám,že filmaři opět navštíví náš překrásný kraj

2017-01-08 18:30:52

Reagovat

Ondrej Skoch

Přiznávám ze jsem ještě neviděl nikoho koho pronásleduje roj roozzurenych včel jak radostně vola. Obvykle v panice jeci a mává okolo sebe rukama. Patrně si to bratři špatně vyložili

2015-09-03 23:22:45

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.53