Menu

Pojďte s námi po stopách pohádky Tři bratři

Pojďte s námi po stopách pohádky Tři bratři

Dlouho očekávaná hudební pohádka z pera Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře konečně dorazila do českých kin. Na filmovamista.cz jsme vypátrali několik natáčecích míst. Cestou z promítání se tak můžete rovnou vydat na některá z nich.

Nová pohádka autorské trojice Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř a Jan Svěrák láká diváky na výpravnou podívanou plnou moderních efektů s klasickým pohádkovým příběhem. I herecké obsazení nabízí ta nejzvučnější jména z tuzemské scény. V hlavních rolích se představí Tomáš Klus, Vojtěch Dyk a Zdeněk Piškula. Nechybí ani stálice českého filmu jako Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Ivana Chýlková či Zuzana Norisová.

Vojtěch Dyk v pohádce Tři Bratři - (C) BIOGRAF JAN SVĚRÁK

Příběh filmu vznikl na základě tří minioper – hudebních adaptací tradičních českých pohádek – Červená karkulka, Šípková Růženka a O Dvanácti měsíčkách. Zdeněk a Jan Svěrákovi pak společně vytvořili příběh o třech bratrech, který tři původní miniopery spojuje v jeden ucelený děj.

Zajímavá byla i proměna celkového konceptu filmu. Původně chtěl režisér Jan Svěrák natočit hraný film, doplněný počítačovými animacemi. Z finančních důvodů se autoři rozhodli změnit plán a film doplnit pouze 3D triky a digitálními efekty. Ani tato varianta však nakonec neobstála, a tak je film v konečné podobě hraným snímkem s živými zvířaty a loutkou vlka v nadživotní velikosti. Více o loutce vlka pojednává čtvrtý díl filmu o filmu na režisérově Youtube kanálu.

Jak už to tak bývá, průběhu prací na filmu pronikaly informace o natáčecích místech do médií jen velmi sporadicky. Po uvedení pohádky do kin vyšla tisková zpráva, která několik lokací zmiňuje. Ani ta však není příliš konkrétní. Podívejme se tedy společně na některá z míst, která se podařilo rozpoznat.

Adršpašské skály

Tento záběr, z pohádky o dvanácti měsíčkách, podle všeho vznikl na louce poblíž Ozvěny v Adršpašských skalách. Těm, kteří české pohádky sledují pravidelně, může toto místo přijít povědomé. Na stejné louce totiž seděli Jeroným (Jiří Mádl) a Aneta (Tereza Voříšková) v pohádce Peklo s princeznou. O všech filmových místech i pověstěch adršpašského skalního jsme již psali.

Natáčelo se i v Adršpašských skalách - (C) BIOGRAF JAN SVĚRÁK

Státní zámek Hluboká nad Vltavou

Známý jihočeský zámek ze třináctého století patří k nejoblíbenějším filmovým místům v zemi. I otec a syn Svěrákovi na tuto památku při výběru míst mysleli.

Zámek Hluboká byl v postprodukci upraven - (C) BIOGRAF JAN SVĚRÁK

Pomocí počítačových triků však filmaři „postavili“ hlubocký zámek na horu Říp. Aby ještě umocnili fantaskní dojem stavby, přidali tvůrci již postprodukčně několik věží. „Přidělali jsme Hluboké v počítači věže, například tu, která obrůstá trním. Tím si je Hluboká trochu nepodobná, ale její styl je nezaměnitelný,“ okomentoval pro Strakonický deník postprodukční úpravy režisér Jan Svěrák.

Žleby

Scény z interiéru byly kvůli množství návštěvníků Hluboké natáčeny na východočeském zámku Žleby. Podle slov režiséra snímku Jana Svěráka tomu tak bylo z finančních důvodů. „Zámek Hluboká je tak turisticky vyřížený, že kdyby jej kvůli nám měli uzavřít, náklady na ušlý zisk by byly obrovské,“ vysvětlil režisér. Tradiční českou pohádku si bez hradu či zámku lze jen stěží představit. A jelikož je v Česku více pohádek, než hradů, není divu, že ani na Žlebském panství nebyl Svěrákův tým první. Před nimi tu v roce 2008 natáčel Zdeněk Troška svou pohádku Nejkrásnější hádanka, ve stejném roce sem se svým štábem zavítal i Zdeněk Zelenka, aby tu vyrobil několik scén ke své pohádce Kouzla králů.

Natáčení interiérů na zámku Žleby - (C) BIOGRAF JAN SVĚRÁK

Významná scéna filmu, křtiny, byla natočena v benediktinském klášteře v Kladrubech. A ani tato lokace není ve filmu poprvé. Režisér Jiří Strach tu v minulosti natáčel svůj thriller Santiniho jazyk.

Hoslovický mlýn

Jednou z nejdůležitějších lokací pohádky je Hoslovický mlýn na Strakonicku. Představuje domov tří Bratrů, v němž žije jejich otec v podání Oldřicha Kaisera. Odehrává se tu například svatba jednoho z bratrů, zbrklého Pepy (Vojtěch Dyk) s Maruškou. I zde již před Svěrákem natáčel Zdeněk Zelenka pohádku Kouzla králů.

Hoslovický mlýn v pohádce Tři bratři - (C) BIOGRAF JAN SVĚRÁK

Borkovická blata

Domovinou ježibaby v podání Jiřího Lábuse je přírodní rezervace Borkovická blata na Táborsku. Zdejší zajímavostí je naučná stezka, která návštěvníky seznámí se vzácnými rostlinami, zvířectvem, či těžbě rašeliny v oblasti.

Jiří Lábus jako ježibaba bydlel na Borkovických blatech - (C) BIOGRAF JAN SVĚRÁK

Štáb natáčel i na několika dalších místech. Například dvanáct měsíčků se „usadilo“ na libereckém Ještědu. Natáčelo se i v pražském skanzenu Řepora. Při svých cestách za nevěstami projížděli bratři také okolím Děčínského Sněžníku.

Nezbývá, než na novou pohádku vyrazit do kina a filmovými místy se nechat inspirovat k výletu.

Použité zdroje:

Oficiální stránky pohádky Tři bratři

Biograf Jan Svěrák

Strakonický denník

Komentáře

Marek

Myslím, že třetí pohádka se natáčela ve Skanzenu Řepora.

2015-12-24 21:55:35

Reagovat

Eva

Eva napsal:

Petra Kuchtová napsal:

V pohádce si Pepa( Vojta Dyk), na statku svých rodičů, nevezme za ženu Růženku,ale Marušku :o)

Vzdyt jo,vzdyt tam píšou ze si Pepa ( Vojta Dyk) vzal Matušku,.

Překlep Marušku :-)

2015-08-31 11:13:54

Reagovat

Eva

Petra Kuchtová napsal:

V pohádce si Pepa( Vojta Dyk), na statku svých rodičů, nevezme za ženu Růženku,ale Marušku :o)

Vzdyt jo,vzdyt tam píšou ze si Pepa ( Vojta Dyk) vzal Matušku,.

2015-08-31 11:12:01

Reagovat

mili

Máte špatně popisek u fotografie - Zámek Žleby - vždyť to je Kladrubský kostel!

2015-07-23 12:18:39

Reagovat

Kocourvbotach

Děkujeme, opraveno ;)

Petra Kuchtová napsal:

V pohádce si Pepa( Vojta Dyk), na statku svých rodičů, nevezme za ženu Růženku,ale Marušku :o)

2015-05-30 08:38:19

Reagovat

kačenka

pohadka popletana tri batri je krasna je tam prikladem cervena karkulka sipkova ruzenka o dvanacti meziskam jsou tam krasni pisnicky od zdenka šveraka jana uhlir a rezie je jan šverak

2015-02-28 17:33:32

Reagovat

Petra Kuchtová

V pohádce si Pepa( Vojta Dyk), na statku svých rodičů, nevezme za ženu Růženku,ale Marušku :o)

2015-01-01 21:49:09

Reagovat

Líba

Hospoda se nachází na nádvoří hradu Velhartice. A vesnice Holeny a spol. mi připomíná skanzen Curie Vítkov, ale tím si nejsem jistá.

2014-12-28 23:54:06

Reagovat

Eva

Jen malá opravička - svatba na statku byla syna Pepy, (Vojta Dyk), ale neženil se s Šípkovou Růženkou, ale s Maruškou.... :-)

2014-12-26 08:17:57

Reagovat

Kmoch B.

Není to zámek Žleby, ale klášter v Kladrubech u Stříbra okres Tachov klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie

2014-09-14 10:37:37

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.08