Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Jak natočit Velrybu

Jak natočit Velrybu

Minule jsme si povídali o tom, jak důležitý pro film je příběh. A také o tom, jak navzdory normalizaci a cenzorům vznikaly ty nejúžasnější televizní příběhy. Rodinné trampoty rozvedené matky s osmiletým synem a drobná příhoda na škole v přírodě mnohdy řeknou víc, než složité triky.

Druhým nejdůležitějším problémem je správné obsazení filmu. A o filmu, kde hlavní roli hrají děti to platí dvojnásob. O Janě Preissové a Františkovi Němcovi uvažovala Marie Poledňáková už od chvíle, kdy se rozhodlo o povolání rodičů. Oba je totiž znala a také věděla, že Jana studovala balet.

Nebýt zapomenutého kulicha, možná bychom filmového Vaška ani nepoznali

Horší to bylo s představitelem Vaška. Předepsala si osmiletého kluka, protože i jejímu synovi Petrovi bylo osm, když jí začal shánět náhradní tatínky. Stejně dobře také věděla, že čím menší dítě, tím dřív ho natáčení přestane bavit a bude konec. S malými dětmi nikdy netočila a Velryba bude jejím prvním samostatným celovečerním filmem.

Konkurz a kulich

Na konkurs do Národního domu na Smíchově přišlo víc než 160 dětí. Z nich postupným výběrem vznikla skupinka asi 12 kluků. Tomáš Holý byl v téhle skupince nejmladší a nejdrobnější. S většími kluky a s lidmi, které neznal se příliš nebavil.

"Tak malé dítě nemůže vydržet natáčení", řekla Marie a poslala ho domů spolu s dalšími šesti dětmi. Zbyla skupina pěti kluků, se kterými se budou dělat kamerové zkoušky.

Netušila, že Tomáš už točil. Celé předchozí léto, tři měsíce, strávil na natáčení. A jeho kamarády byla nejen celá tlupa dětí a laskavý režisér Oldřich Lipský ale i trikový kameraman Vladímír "Mulínek" Novotný. Točila se totiž hudební komedie pro děti Ať žijí duchové. Když sestavoval geniální perspektivní triky s trpaslíky, Tomáš se díval. Vyptával se na všechno, co ho zajímalo. A kameraman Novotný zase Tomáše, coby osobu znalou, nasazoval do záběrů, kde je nutná interakce živého herce s trikovým záběrem.

Najednou se otevřely dveře a v nich stál Tomáš. Nemluvil, jen posunky naznačoval, že si tam zapoměl kulicha a culil se na paní režisérku. "Vemte toho prcka zítra na kamerové zkoušky", řekla Marie asistentce.

Tahle náhoda navždy změnila svět českého filmu a taky měřítka televizní sledovanosti. Je velice pravděpodobné, že kdyby Marie Poledňáková nedostala tuhle výraznou osobnost, tak by asi nevznikla ani komedie století S tebou mě baví svět.

 Jak vytrhnout velrybě stoličku

Filmový záběr

Jak vytrhnout velrybě stoličku

Skutečnost - fotografie (5)

Jak vytrhnout velrybě stoličku

Detail filmu

Horská služba - Jak vytrhnout velrybě stoličku

Kamerové zkoušky

V noci napadl sníh. Druhý den, na Mikuláše 1976, se konaly kamerové zkoušky. Rodiče dovezli své ratolesti na konečnou tramvaje, kam pro ně přijel minibus z Barrandova. Tomáš se mezitím vyválel v mokrém sněhu tak, že ho dvě asistentky musely sušit.

Na kamerových zkouškách byli také filmoví rodiče. Marie s každým z kluků natočila dva zkušební záběry, s tátou a s mámou. Tomáš spletl, co se dalo. Většina lidí si myslí, že Tomáš Holý byl šoumen. Ve skutečnosti ale byl dost stydlivý a před lidmi, které neznal se rozhodně nepředváděl.

Pletl si vdát se a oženit se a vzápětí se opravoval. Když si však na nové rodiče zvyknul, byl až neuvěřitelně družný a také velmi jemný a citlivý. Najednou bylo jasné, že Vaška nikdo jiný hrát nemůže. Marie se zeptala obou rodičů, kterého kluka by si přáli. Oba si jednohlasně a bez váhání vybrali Tomáše.

Natáčení začalo v únoru 1977 v Krkonoších. Venku byla obleva a Marie nemohla spát. Poslouchala, jak ze střechy padá rozmoklý sníh a litovala, že se do projektu vůbec pustila. Když ráno odjížděli do Svatého Petra, začalo sněžit. Všechny horské exteriéry se povedlo natočit v nádherné zimě.

Když se pátý den vrátili do hotelu, Tomáš byl rozpálený, měl horečku a kýchal. Marie byla zoufalá. Já věděla proč nechci točit. Někdo ze štábu odjel do sousední vesnice, asi tam měl známé. Do Tomášova pokoje vešla babka kořenářka. Uvařila Tomášovi bylinkový čaj a zabalila ho do tvarohu. Ráno byl Tomáš bez teplot a v dobré náladě.

Hned druhý den po návratu z Krkonoš přišly na řadu interiéry v bytě postaveném v ateliéru. Tomáš na horách každý den vyváděl ve sněhu s Františkem Němcem a doslova se do něj zamiloval. Měl se svými filmovými rodiči tak dobré vztahy, že jim dokonce říkal mámo a táto.

Jako první byl na řadě slavný záběr s puntíkovaným šátkem a bolavým zubem. Jak ale vysvětlit osmiletému klukovi, že má svého tátu nenávidět? Tomáš už seděl v pyžamu na posteli a Marie si k němu sedla.

"Povím ti tajemství, chceš?"

Tomáš přikývl.

"Ukázalo se, že tvůj tatínek, ten František Němec je podrazák, nechce se na tebe přijít podívat."

"To není možný, já ho znám. Je to kamarád."

Tomáš se naštval a začínal natahovat, při tom mu otekly tváře, jako by ho opravdu bolel zub.

"Kamera, jedem..."

Tomáš nemusel nic hrát, všechno je tak opravdové. Jenom divák neví, že Tomáš se ve skutečnosti zlobí na paní režisérku, ne na tatínka.

"Kdyby tě měl rád, mami, tak by přišel aspoň na sobotu. Nebo na moje narozeniny..."

Tahle nálada neopustila Tomáše celý den. Když pak František Němec opravdu přišel a přinesl krabici s autíčky, Tomáš ho jen setřel pohledem a krabici demonstrativně překročil.

Vašek s Lubošem zachraňují rolbu.

Jak obalit řízky

Druhý den nachystala produkce na pracovní pult řízky, vajíčka, strouhanku a mouku. Marie už tušila Tomášův obrovský herecký potenciál. Řekla tedy Tomášovi, aby v rádiu poslouchal příběh o horolezcích a obaloval při tom řízky. Záměrně mu dala jen obecné pokyny a neřekla nic o tom, jak se řízky obalují. Což Tomáš samozřejmě nevěděl. Záběr je tedy Tomášovou vlastní improvizací na dané téma.

Obalování řízků na Vaškův způsob.

Takových záběrů, kdy nechala Tomášovi volný prostor je ve filmu víc. Například záběr na hotelovém pokoji. Tomáš dostal jen příkaz, že má mámu přesvědčit, aby ho pustila do baru na zmrzlinu. Jana naopak byla neoblomná. Vzniknul nádherný záběr, kde Tomáš nejprve Janě nabízí svetr, který jí sluší. Pak takticky mámu přemlouvá. Když se to nepovede, tak po ní požaduje, aby se s ním pomazlila.

Natáčení končilo jarními exteriéry. Když se točil záběr před školou na Petřinách, kde Vašík dostane štěně, Marie s hrůzou zjistila, že majitelé mezitím nechali pejska ostříhat. Tomáš si toho taky všimnul a mimo kameru to komentoval. Film se samozřejmě netočí chronologicky, takže Beník do rána zázračně obroste.

Tomáš zásadně nehrál podle scénáře a nechtěl mluvit tak, jak mu dospělý autor předepsal. Trval si na tom, že to řekne svými vlastními slovy. Prakticky všechny jeho role jsou mluvené jeho kouzelnou dětskou hovorovou mluvou. Tím Tomáš pozvednul své filmy o stupeň výš. Práce s ním vypadala tak, že si nechal vyprávět, o čem záběr je a pak vstal a zahrál to tak, jak by se v takové situaci choval on sám. A v tom je kouzlo jeho filmů - zůstává v nich Tomášem Holým.

Když Tomášovi nějaký záběr tak úplně nesedne, tak se jde nejdřív podívat ke kameramanovi do kukátka. Jestli to bude detail, nebo celek. A pak se teprve postaví před kameru. V osmi letech se zajímá o skladbu záběru. My se tomu ovšem nedivíme, protože na rozdíl od Marie víme, že je to výsledek letní filmové školy kameramana Vladimíra Novotného.

Z Marie Poledňákové tak vznikla opravdová paní režisérka, která se díky Tomášovi naučila, jak správně pracovat s dětskými herci. A z Tomáše se stala skutečná hvězda a miláček všech.

Komentáře

omikron

tak o ničem takovém nevím - tomas.f zavináč volny.cz - autor článku.

2015-03-08 15:39:47

Reagovat

Míla

Ten alkohol za tím skutečně byl.Vím to od člověka,který má s touto událostí též něco společného.A bohužel velmi smutného. omikron napsal:

A dobře děláte, z toho článku v bulváru bylo pravdivé jenom to, že Tomáš v té době chodil s jistou Hanou Zaňákovou. Ostatní je běs a děs. Smutné na tom je, jak tu hrůzu všichni citují a pokládají za pravdu.

maly napsal:

Neverim tomu, co o te nehode napindal bulvar, hlavne o piti. Oni mrtvi se dobre pomlouvaji, protoze se nemuzou branit.

2015-03-07 19:36:30

Reagovat

omikron

A dobře děláte, z toho článku v bulváru bylo pravdivé jenom to, že Tomáš v té době chodil s jistou Hanou Zaňákovou. Ostatní je běs a děs. Smutné na tom je, jak tu hrůzu všichni citují a pokládají za pravdu.

maly napsal:

Neverim tomu, co o te nehode napindal bulvar, hlavne o piti. Oni mrtvi se dobre pomlouvaji, protoze se nemuzou branit.

2015-03-01 19:20:34

Reagovat

maly

Neverim tomu, co o te nehode napindal bulvar, hlavne o piti. Oni mrtvi se dobre pomlouvaji, protoze se nemuzou branit.

2015-03-01 00:16:37

Reagovat

omikron

A od koho to víte, já třeba mluvil s člověkem, který dával Tomášovi první pomoc.

2015-02-28 22:36:43

Reagovat

Míla

Jenže ono to nebylo v zimě,ale v době,kdy bylo normální suché počasí.Vina byla na dvou lidech,oba to zaplatili životem.A to už stačí. omikron napsal:

V té zatáčce se vybourala spousta lidí, na mokru a ledu je to tam opravdu o hubu.

Míla napsal:

Náhodou vím,jak se doopravdy stala Tomášova nehoda.A taky vím,že obětí nebyl jen on,sám,že později vyhasl ještě jeden život.

2015-02-28 20:22:00

Reagovat

omikron

V té zatáčce se vybourala spousta lidí, na mokru a ledu je to tam opravdu o hubu.

Míla napsal:

Náhodou vím,jak se doopravdy stala Tomášova nehoda.A taky vím,že obětí nebyl jen on,sám,že později vyhasl ještě jeden život.

2015-02-28 19:33:47

Reagovat

Míla

Náhodou vím,jak se doopravdy stala Tomášova nehoda.A taky vím,že obětí nebyl jen on,sám,že později vyhasl ještě jeden život.

2015-02-28 19:02:45

Reagovat

caukys

Omikron: Také mám Tomáše velmi ráda, byl dětská megastar a jeho filmy tu budou napořád, a to je jedině dobře. Tomáš navždy zůstane v našich srdcích, a dokud na něj budeme vzpomínat, tak tam zůstane. Chci udělat film, který tady ještě není vložený, ale Tomáš tam má bohužel jen takovou malou roličku, tak snad tam bude nějaký záběr s ním k použití. Škoda, že i tady nedostal více příležitosti, i když tato role se tedy vymyká standardním typům postav, které hrál. A také se již těším na další článek, díky :-)

2015-02-24 19:53:16

Reagovat

kacer57

Opravdu moc hezký článek,krásně se to čte.Díky,těším se na další. Kačer 57

2015-02-24 11:02:06

Reagovat

omikron

Zrovna před pár dny jsem psal paní režisérce Vošmikové, která Tomáše i jeho maminku dobře znala.

Říkala, že Tomáš měl fenomenální paměť. Nemusel se vůbec učit, většinou mu stačilo, když to slyšel jednou ve škole. Byl dost nadprůměrně inteligentní a měl rád zvířata, hlavně psy a koně. A při natáčení se hezky choval k mladším dětem.

Má z natáčení Prázdnin pro psa spoustu materiálů a vzpomínek. Říkala, že by je ráda utřídila a vydala, až přijede do Prahy.

Chystám ještě článek o Polepšovně, zkusím jej stihnout do toho Tomášova výroči.

Za sebe musím říct, že mám Tomáše rád už od 1. třídy, co jsem ho zaregistroval v televizi. Ale teď co sbírám fakta ho mám ještě raději.

caukys napsal:

Moc díky za pěkný článek. Tomáš byl, stále je, a navždy již zůstane miláčkem televizních diváků. Skutečná hvězda, která dodnes nemá konkurenci.

2015-02-24 10:53:44

Reagovat

caukys

Moc díky za pěkný článek. Tomáš byl, stále je, a navždy již zůstane miláčkem televizních diváků. Skutečná hvězda, která dodnes nemá konkurenci.

2015-02-23 23:31:32

Reagovat

omikron

Měly být původně tři díly. Třetí se měl jmenovat "Jak Anděla viděla anděla". Anděla je ta holčička, kterou klokan přinese v březnu.

A kdybyste viděl, jakou mají i po tolika letech sledovanost. To by Tomáš koukal! Já se vždycky raduju i za něj...

petr napsal:

Moc pěkný článek. Díky moc za něj. Rodinné komedie paní Poledňákové s Tomášem Holým opravdu nemají chybu. Jen škoda, že jich nebylo o malinko více. A i když se film dost často reprízuje, tak se na něj velice rád podívám.

Petr

2015-02-23 11:40:35

Reagovat

petr

Moc pěkný článek. Díky moc za něj. Rodinné komedie paní Poledňákové s Tomášem Holým opravdu nemají chybu. Jen škoda, že jich nebylo o malinko více. A i když se film dost často reprízuje, tak se na něj velice rád podívám.

Petr

2015-02-23 10:38:13

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.94