Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

České filmy na sněhu

České filmy na sněhu

Sněhu nám v České republice v posledních dnech rychle ubývá a kdo ví, jestli se ho v blízké době ještě dočkáme. Pravou zimní atmosféru si ale můžeme vynahradit zhlédnutím „zasněžených“ filmů. Mohlo by se zdát, že vzhledem k nemalému počtu pohoří v tuzemsku jich zde bude natočených hodně, přesto ty nejznámější zimní horské snímky bychom spočítali na prstech. Pojďme se podívat na lokace, které si jejich tvůrci vybrali.

Většina filmů, ve kterých se objeví naše krásná panoramata, se (překvapivě) točila v oblíbených Krkonoších. Ve výčtu nechybí ani nejnovější film zasazený do hor, a to Kotkova Padesátka, která se natáčela v nejvyhledávanějším lyžařském středisku, Špindlerově Mlýně. Jen pro zajímavost, dnes bychom možná jezdili lyžovat do Svatého Petra, kdyby se kdysi v žádosti pro císaře špatně neuvedl název místa odeslání – občané ji totiž sepisovali v mlýně rodiny Spindlerových.

Novopečený režisér Vojta Kotek si lokaci nezvolil náhodou, před 12 lety zde spolu s Jiřím Mádlem točil Snowboarďáky. Právě tato komedie se natáčela v části Svatý Petr. Chata Inka, kde byli kluci ubytováni a také i nedobrovolně zaměstnáni, dnes již nestojí. Na jejím místě dnes najdete luxusní apartmány. Pamatujete si scénu, kdy Rendy s Jáchymem u občerstvení na vteřinu nehlídali své snowboardy a toho využili všímavější zloději? Kluci pak zloděje honí na lávce a doběhnout se jim je podaří na parkovišti u restaurace. Přesně na stejném místě utíká z místa činu i falešný vrchní Josef Abrhám ve filmu Vrchní, prchni!

 Snowboarďáci

Filmový záběr

Snowboarďáci

Skutečnost - fotografie (2)

Snowboarďáci

Detail filmu

Most - Snowboarďáci

Ve „Špindlu“ se také točila převážná část scén posledního filmu z trilogie rodiny Homolkových, díl Homolka a tobolka z roku 1972. Slavná zotavovna Radost, kde si Ludva s rodiči, Heduš a dvojčaty užívají vytouženou dovolenou, stále stojí, dnes je z ní tříhvězdičkový Hotel Palace Club. Hotel prošel výraznou rekonstrukcí, přesto je např. jídelna, ve které je hodně scén z filmu, stále dobře rozpoznatelná, a to především díky pódiu s oponou, kde trpěl kvůli nechtěnému přitahování pozornosti Jiří Hrzán coby nezkušený kulturní referent.

 Homolka a tobolka

Filmový záběr

Homolka a tobolka

Skutečnost - fotografie (1)

Homolka a tobolka

Detail filmu

Roh domu - Homolka a tobolka

Zhruba hodinu jízdy od Špindlerova mlýna se nachází městečko Pec pod Sněžkou s pouhými šesti sty stálými obyvateli. Není pojmenováno po žádné peci, jeho název je zřejmě zkomoleninou německého označení Petzer, což v češtině znamená žalobníček.

V Peci se s výjimkou počátečních scén na pražské Pštrossově ulici a silnici v Horní Malé Úpě točily všechny exteriérové záběry známé komedie Sněženky a machři z roku 1982. Zvenku jsou studenti ubytováni v chatě Smetánka, interiéry byste našli v Moravské boudě ve Špindlerově Mlýně. Pokračování snímku o 25 let později se točilo taktéž v Peci, ale už na jiném místě – v chatě Severka vzdálené od Smetánky dva kilometry. Co zůstalo u obou filmů stejné, je restaurace Enzian, v níž nachytal profesor Karda Vikiho Cabadaje objednávat rum a kde se po čtvrt století konečně o samotě sešel Radek Převrátil se svou dávnou láskou, učitelkou Hankou.

 Sněženky a machři

Filmový záběr

Sněženky a machři

Skutečnost - fotografie (1)

Sněženky a machři

Detail filmu

Horská chata - Sněženky a machři

Krkonošské filmy však zdaleka nekončí. V Dolním Dvoře kousek od Vrchlabí nás tvůrci filmu S tebou mě baví svět mystifikovali se svou expedicí YDYKSEB, tedy pozpátku výpravou do Moravskoslezských Beskyd, ze kterých se ve snímku vyklubala jižní oblast Krkonoš. A klamání diváků pokračuje. Hotel, ve kterém Zdena Studénková zpívá své nezapomenutelné Sladké mámení, se nachází v lázních Karlova Studánka v Jeseníkách, od kterých to nemá její manžel v podání Pavla Nového ani z Beskyd, natož pak z Dolního Dvora zrovna blízko…

 S tebou mě baví svět

Filmový záběr

S tebou mě baví svět

Skutečnost - fotografie (6)

S tebou mě baví svět

Detail filmu

Hotel, kde Gábina zpívá - S tebou mě baví svět

Nelze opomenout jeden film, ve kterém sníh hraje velmi důležitou roli. Je jím na svou dobu velmi neobvyklý a jedinečný horor Věry Chytilové – Vlčí bouda z roku 1986 s Miroslavem Macháčkem v ústřední úloze „Táty“. Jedenáct (ačkoli jich mělo být deset) účastníků podivného lyžařského kurzu odjíždí z nádraží v obci Poniklá na místo, ze kterého zřejmě nemají šanci uniknout. Natočeno je vše opravdu správně tak, aby to působilo co nejvíc děsivě, chata je přitom umístěna na poměrně přístupném místě, ve Velké Úpě, č. p. 113. Na začátku filmu se krátce mihne i Sněžka.

 Vlčí bouda

Filmový záběr

Vlčí bouda

Skutečnost - fotografie (1)

Vlčí bouda

Detail filmu

Vlčí bouda - Vlčí bouda

Nejstarším zimním filmem v našem výčtu je Anděl na horách, natočený roku 1955 velmi daleko od Krkonoš – filmování probíhalo v malebných Vysokých Tatrách. Hotel Morava, ve kterém bydlí účastníci rekreace včetně Jaroslava Marvana, se od dob natáčení prakticky nezměnil. Najdete ho ve stále velmi dobrém stavu na okraji Tatranské Lomnice, v pozadí s druhou nejvyšší slovenskou horou, Lomnickým štítem. Anděl s Vyhlídkou si legraci při prvním lyžování v životě užívají v nedalekých Tatranských Matliarech a právě na „Lomničáku“ hlavní hrdina uvízne se svojí potenciální snachou.

 Anděl na horách

Filmový záběr

Anděl na horách

Skutečnost - fotografie (5)

Anděl na horách

Detail filmu

Hotel Morava - Anděl na horách

K zimně laděným filmům se řadí i další počin režisérky Chytilové Kalamita s Bolkem Polívkou, který se točil v prostředí železnice blízko Liberce a Jablonce nad Nisou, nebo také dětský film Krakonoš a lyžníci natáčený v Rokytnici nad Jizerou a ve vesnici Roprachtice.

 Krakonoš a lyžníci

Filmový záběr

Krakonoš a lyžníci

Skutečnost - fotografie (3)

Krakonoš a lyžníci

Detail filmu

Vichrovo stolárstvo - Krakonoš a lyžníci

Zimní filmy a zvláště pak pohádky se těší velké popularitě. Nutno ale podotknout, že pro filmaře znamená zimní natáčení vždy hromadu komplikací navíc. O to cennější jsou filmy, které se podaří.

Zasněžená vesnička z filmu Krakonoš a lyžníci

Komentáře

Lipinski

Michal napsal:

Našel jsem dílnu Mistra Vichra...

V Čadu? Zajímavý...

2021-12-01 16:12:32

Reagovat

Michal

Našel jsem dílnu Mistra Vichra na mapách cz ?x=15.4159693&y=50.6465700&z=19&pano=1&base=ophoto&source=muni&id=2740&pid=21132489&yaw=4.340&fov=1.257&pitch=-0.039

2021-12-01 15:33:54

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.97