Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Po stopách falešného vrchního: Vrchní prchni

Po stopách falešného vrchního: Vrchní prchni

Náš nepravidelný seriál Po stopách věnujeme filmům nebo seriálům, u kterých máme dobře zmapována místa natáčení. Dnes se s námi můžete vydat po stopách falešného vrchního Dalibora Vrány.

Falešný vrchní v podání Josefa Abrháma sklízí v komedii Vrchní prchni ovace i dnes. Vtipná komedie z pod pera Zdeňka Svěráka, režírovaná Ladislavem Smoljakem, vypráví o knihkupci Daliboru Vránovi. Ten doplácí na svou vášeň jménem "ženy" vysokými alimenty, a tak se propadá ještě níž, nežli jeho podprůměrný, avšak nyní úspěšný spolužák Vyskočil.

Tip: Mapa filmových míst z komedie Vrchní prchni

Na scestí přivede Dalibora zcela prostá náhoda, kdy si jej díky černému obleku splete opilý návštěvník restaurace s vrchním. Vrána se chopí příležitosti a již zanedlouho řádí po Praze Fantom RaJ. Nedbaje známého pořekadla o vědru a utrženém uchu kasíruje Vrána dál a ve větším rajónu, až se dostane do Karlových Varů. Filmovým místům často odpovídají i reálie.

Praha

Nejprve navštivme dům, kde Dalibor Vrána bydlí. Najdete jej na ulici Vozová v Praze na Žižkově. Můžete zde vidět i garáž, před kterou soused Pařízek leští a kontrolu s pomocí rodiny svou novou škodovku.

Vydáte-li se od domu z kopce ulicí U Rajské zahrady, a otočíte se zpět, získáte filmový záběr, kde jde pan Pařízek s Vránou, nyní v přestrojení za Ing. Králíka.

V Praze nesmíme opomenout proslavené knihkupectví s padající mříží. Na rohu ulic Kaprova a Žatecká najdete i dnes knihkupectví, jen ta mříž chybí. Zavítejte dovnitř, kupte si hezkou knížku a všimněte si hodin na stěně mezi okny, i zástěn výlohy. Ty se od dob natáčení nezměnily, pouze knihkupectví se zvětšilo.

Uvnitř naleznete i slavné dřevěné schody, které drhne Douchová v představách Dalibora Vrány při výběru nových pomocnic.

Při putování se také zastavte na jedno pívo v restauraci U dvou koček na Uhelném trhu. Jen si dejte pozor, aby vás nezkasíroval falešný vrchní a ono jedno plzeňské vás nevyšlo na pět set korun, jako mladého nešťastníka s odkrvenou rukou.

Klidně si můžete sednout na jeho místo, interiéry se zde skutečně natáčely a příliš se nezměnily.

Špindlerův mlýn

Falešný vrchní zavítal i do Špindlerova mlýna, kam jel se svými dětmi na hory.

Zde se mu podařil opravdový majstrštych, kdy zkasíroval rovnou celý zájezd před hotelem Hubert.

Karlovy Vary

V Praze začíná být nebezpečno, a tak Dalibor vyráží do Karlových Varů, kde jej čeká nespočet příležitostí, ale také vážné komplikace. Vrána přijíždí po ulici I. P. Pavlova na nábřeží, naproti Mlýnské kolonády.

Místo se od dob natáčení výrazně zazelenalo a stromy tak brání ve výhledu na kolonádu. Zároveň je ulice vyhlášena pěší zónou a mnoho automobilů zde neprojede. Všichni vrchní z lázeňského města pak vyráží po stopách odhaleného vrchního. Přitom probíhají Sadovou kolonádou.

Pro zajímavost - Dalibor zatáčí směrem vpravo z pohledu kamery a ve skutečnosti tak běžel k hotelu Termal. Další záběr ukazuje právě Mlýnskou kolonádu, ke které by však musel falešný vrchní zatočit doleva. Honička končí u slavného Vřídla, odkud se Dalibor chytře vykroutí a zkasíruje celé placení dychtivé město.

Ve filmu se objevují ještě další známá místa. Natáčelo se i v grandhotelu Pupp nebo vyhlášené kavárně Elefant. Na závěr ještě krátce o místě, kam šel Vrána v úvodu filmu pro láhev vína, a kde potkal opilého návštěvníka. Natáčelo se v dnes již nefungujícím motorestu U čtyř kamenů u rychlostní silnice R10 z Prahy na Mladou Boleslav.

Toto místo jsem našel díky turistické směrové šipce na lampě, kterou míjel hadraplán při roztláčení právě opilým návštěvníkem. U červené značky byl čitelný neúplný název Hlav. Dohledat Hlavenec s červenou turistickou značkou pak již díky Mapy.cz nebyl problém.

Komentáře

Blanka29

Fanynka napsal: a....?????

Máte pravdu, byl to Ing. Králík. Jinak v záběru, kde číšníci běží po kolonádě, je i můj tatínek, tehdy ještě jako malé dítě a náhodný turista se svými rodiči :-)

2020-11-15 18:01:38

Reagovat

Míša

Kde se natáčelo Vrchní prchni???Předem děkuji

2013-10-03 12:09:30

Reagovat

Steev

to Kubík: Ano, je to ono místo, lze vidět i na stránce filmu

2011-09-04 18:38:34

Reagovat

Kubik

Pletu se nebo je "zběsilé" předjíždění Dalibora Vrány natáčeno na silnici od Zbraslavy směrem Praha Komořany? :-)

2011-09-03 18:38:34

Reagovat

Sebastian

ano dobry film

2011-05-23 18:38:34

Reagovat

Fanynka

Máte pravdu, byl to Ing. Králík. Jinak v záběru, kde číšníci běží po kolonádě, je i můj tatínek, tehdy ještě jako malé dítě a náhodný turista se svými rodiči :-)

2009-11-19 18:29:59

Reagovat

UYvona

Restauraci U čtyř kamenů jsem ve filmu poznala okamžitě. Jako malá holka v 80tých letech jsem tam byla několikrát na obídku s našima, když jsme jeli na sever. Tato restaurace měla takovou kuriozitu pro návštěvníky, jelikož za restaurací tam pěstovali divočáky. To bylo za dob totáče dost vyhlášené :-)

2009-06-27 18:29:59

Reagovat

Jiří Kuruc

Možná jste mne dostal, jist si nejsem :-) přítelka říká Ing -)

2008-06-24 18:12:55

Reagovat

agroturbo

Zdravím, možná že se mýlím, ale J. Abrhám se představil jako Ing. Králík a nikoli dr. Králík

2008-06-17 18:12:55

Reagovat

Jiří Kuruc

Hezký den, děkuji za korekci, vidím, že náš redakční šotek hladem netrpí :)

2008-03-07 18:30:00

Reagovat

Číža

Autora chválím za skvělou práci. Ale jednu hrubou chybu by si měl opravit:-) Knihkupec a falešný vrchní v jedné osobě se přece nejmenoval David, ale Dalibor....:-)

2008-03-07 18:02:00

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.5