Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Před 50 lety se narodil Tomáš Holý

Před 50 lety se narodil Tomáš Holý

Je to neuvěřitelné, ale od narození legendy dětského herectví, Tomáše Holého, uplyne 17. března už 50 let.

Obyčejný kluk

Až do svých sedmi a půl let byl Tomáš Holý obyčejným klukem. Točila se právě známá komedie Marečku, podejte mi pero!. Došlo k nepříjemné situaci: Dětský herec, kterého měli smluveného onemocněl. Režisér Oldřich Lipský si svolal svůj štáb a zeptal se jich, jestli někdo nezná malého kluka, který by se nestyděl před kamerou. Přihlásil se rekvizitář Jan Jindra a nazítří přivedl svého synovce Tomáše.

Tomáš nejenom že dvouminutouvou roli zvládnul na výbornou ale o pauze ještě vymýšlel různé ptákoviny a bavil tak celý štáb. Není divu, že na něj režisér Lipský nezapomněl. O několik měsíců později chystal pohádku s písničkami Ať žijí duchové! a tak Tomáš dostal svou první větší roli.

 Ať žijí duchové!

Filmový záběr

Ať žijí duchové!

Skutečnost - fotografie (3)

Ať žijí duchové!

Detail filmu

U kašny - Ať žijí duchové!

 Ať žijí duchové!

Filmový záběr

Ať žijí duchové!

Skutečnost - fotografie (1)

Ať žijí duchové!

Detail filmu

U hájovny - Ať žijí duchové!

Za zmínku ještě stojí to, jak se Tomáš stará o nejmenšího dětského herce Maličkého. To mu, prosím, nikdo neříkal. Choval se tak sám od sebe. Dalo by se říct, že toto chování bylo jednou z Tomášových typických vlastností.

Miláčkem národa

Koncem roku 1976 hledala začínající režisérka Marie Poledňáková dětského herce pro svůj první celovečerní film Jak vytrhnout velrybě stoličku. Do scénáře si předepsala osmiletého kluka, protože i jejímu synovi bylo osm, když si začal hledat náhradního tatínka. Z natáčení s takhle malými dětmi ale měla respekt a Tomáše poslala z konkurzu domů, že tak malé dítě by nevydrželo natáčení. Tomáš se ale za chvíli vrátil a pantomimou jí naznačoval, že si tam zapomněl kulicha. Tak ho vzala na kamerové zkoušky.

Obalování řízků pro školníka :)

Jak vytrhnout velrybě stoličku 1977

Během schvalovací projekce se u tohohle záběru s puntíkovaným šátkem rozplakal nejobávanější cenzor z celé Československé televize. Později se zjistilo, že to byl právě ten rozplakaný cenzor, kdo filmu zařídil pohádkový vysílací čas, na Štědrý večer, po svátečních zprávách... Tím Tomáš dokázal, že je pan herec, už v tomhle věku. A to mu teprve příští měsíc bude 9 let.

V devíti cena v zahraničí

Tím začala Tomášova hvězdná kariéra. Záběry z kamerových zkoušek na Velrybu shlédli na Barrandově dva renomovaní režiséři Karel Kachyňa a Václav Gajer. Oba obsadili Tomáše do svých filmů. Setkání v červenci, rozpustilý letní příběh lásky mezi studentem a jeho učitelkou dostal dvě ceny na MFF v Panamě. Jednu za nejlepší film a druhou za nejlepší herecký výkon - pro Tomáše.

 Setkání v červenci

Filmový záběr

Setkání v červenci

Skutečnost - fotografie

Setkání v červenci

Detail filmu

Edovy hodiny - Setkání v červenci

 Setkání v červenci

Filmový záběr

Setkání v červenci

Skutečnost - fotografie (1)

Setkání v červenci

Detail filmu

David sundavá draka ze stromu - Setkání v červenci

Strom, ze kterého Tomáš sletí, když sundavá draka - a že musel padat z pěti metrů - je totožný se stromem který o rok dříve klátí ve vichřici, když Dlouhý Janek dá Leontýnce kopretinu a tím zlomí její kletbu. Je v průhonickém parku.

Výzva pro zdejší odborníky - Stojí ještě strom, ze kterého Tomáš padal? Vypátrejte a vyfoťte!

Ten jelen bude žít

Václav Gajer natočil s Tomášem trojici nezapomenutelných filmů ze šumavských hvozdů - Pod Jezevčí skálou, Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem. O jejich kvalitě svědčí i to, že je osobně pochválil i tehdejší ministr školství.

Tomáš a Líza 1980

Pod Jezevčí skálou 1978

Asi si pamatujete, jak na konci prvního pokračování zastřelí velikého jelena. Původní záměr byl skutečně jelena zastřelit před kamerou. Když se Tomáš dozvěděl, že filmu mají zabít jelena, šel za režisérem a řekl:

"Režisére, jestli toho jelena odprásknete, tak vám s tou rolí praštím!"

Tak se stalo, že děda vystřelí, jelen se vzepjal, to ho někdo z poza stromu trefil uspávačkou do zadku, odběhne a padne. Jen kameraman si musel dát pozor a dělat jen krátké záběry, aby nebylo vidět, že jelen dýchá. Za dvacet minut se probral a odběhl. Mrtvý jelen, kterého odváží v posledním záběru filmu byl vytvořen filmaři z různých trofejí, zapůjčených od okolních hajných.

Režisér Gajer slíbil Tomášovi, že kvůli natáčení nezabijí žádné zvíře. Jak to udělali s uškrcenou srnkou v druhém dílu, se mi vypátrat nepodařilo, ale doufejme, že to dodržel.

Tomáš hrdina

Během natáčení filmu Prázdniny pro psa Tomáš ve dvanácti letech zachránil život své o něco mladší kolegyni která spadla na Berounce pod jez. Během patnácti sekund se tam pro ní vrhnul a vytáhnul jí, takže to dívka odnesla jen leknutím.

 Prázdniny pro psa

Filmový záběr

Prázdniny pro psa

Skutečnost - fotografie (1)

Prázdniny pro psa

Detail filmu

Po stopě zrní - Prázdniny pro psa

 Prázdniny pro psa

Filmový záběr

Prázdniny pro psa

Skutečnost - fotografie

Prázdniny pro psa

Detail filmu

Drtikol - Prázdniny pro psa

Představte si, že většina Tomášových kamarádů o téhle události ani neví. Tomáš byl tak skromný, že se jim nikdy nepochlubil o záchraně života. Skromnost byla další z typických Tomášových vlastností. Na place byl stále tím obyčejným klukem, který se baví s celým štábem. Nikdy nezvednul nos nahoru a nepřipomněl někomu, že je vlastně slavnější, než řada z dospělých herců, kteří tu s ním hrají. A později nikdy na svou filmovou slávu nebalil holky. Vždycky to před nimi zamlčel a jen nerad se přiznal, že jen ten Tomáš, který trhal velrybě stoličku.

Jen osud k němu nebyl spravedlivý. Rozesmál milióny lidí, v devíti zachránil jelena, ve dvanácti dívku a pak přišel o svůj život, nárazem do stromu, 9 dní před 22. narozeninami...

Tomášův rok

Letošní rok bude rokem Tomáše Holého. Letos by Tomáš oslavil 50. narozeniny. Při té příležitosti bychom rádi udělali setkání někdejších dětských herců. A také besedu pro veřejnost, o Tomášovi a jeho filmování.

Tomáš v 4K UHD

Hledáme vydavatele, který by vydal sběratelskou kolekci všeho, co se s Tomášem dochovalo. Na BD discich, s bonusy, komentářovými stopami a hlavními filmy v současném 4K UHD rozlišení.

Kniha o filmové kariéře

Po úspěchu knihy Jmenuju se Tomáš, kterou napsal Tomášův spolužák jsem se rozhodl napsat knihu o Tomášově filmové kariéře. V ni bych rád detailně prošel Tomášovou profesionální kariérou a také zaznamenal co nejvíce historek z natáčení a vzpomínek pamětníků.

Pokud znáte nějakého pamětníka natáčení s Tomášem, neváhejte a napište mi

Komentáře

omikron

Pokud byste měli zájem o besedu s autorem Tomášovy biografie Jmenuju se Tomáš, koná se zítra ve středu 25. dubna v Praze Pod Terebkou 15 od 18 hod.

2018-04-24 14:05:33

Reagovat

omikron

Redakce: Nešlo by udělat aby u osobností byly také články, ve kterých je osobnost zmíněna? Tedy například tento článek byl na Tomáš Holý, můj rozhovor s Monikou Kvasničkovou na jejím seznamu a pod.?

2018-03-20 15:26:05

Reagovat

omikron

Zrovna dnes by mu bylo 50.

2018-03-17 18:28:49

Reagovat

Lubomir

Opravujem Tomasko bol skutocne vynimocne dieta a stale nenahraditelne

2018-03-14 18:28:34

Reagovat

Lubomir

To ze maly Tomasko sa staral a venoval najmensemu hercovi vo filme Nech ziju duchovia vidno v celom filme a vsetko co je o nom napisane je pravda bol skutocne vynimocne dost

2018-03-14 18:23:39

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.3