Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Vydejte se s námi po stopách seriálu Návštěvníci

Vydejte se s námi po stopách seriálu Návštěvníci

Kultovní český sci-fi seriál Návštěvníci se po dlouhé době vrací na obrazovky České televize. Sledovat je můžete každou neděli v 9 hodin ráno. Pokoukání vám zatraktivníme zmapováním klíčových míst natáčení včetně fotografií současné podoby, doplněné zajímavými komentáři.

Hlavní zápletka Návštěvníků by v podání moderního a drahého holywoodského filmu sklidila spíše kritické ohlasy hovořící o vyčpělosti a propranosti. Českým tvůrcům se však i ve velmi skromných podmínkách podařilo vytvořit zajímavý a poutavý seriál, okořeněný inteligentním humorem a nadsázkou. Lidstvo má být vyhlazeno dopadem meteoritu z vesmíru a řešení se nachází v minulosti, v sešitě génia Adama Bernaua. Zde se nachází vzorec, který umožní posun kontinentů a tím záchranu lidstva. Sešit byl však zničen během požáru.

Tip: Návštěvníci i s filmovými místy v naší databázi seriálů.

Z budoucnosti je tedy vyslána do minulosti, před okamžik zničení cenného sešitu, záchranná expedice Adam 84. Má za úkol nalézt daný sešit a zachránit lidstvo. Humorné scény staví Návštěvníci předeším na konfrontaci výpravy z budoucnosti se současnou realitou osmdesátých let. Doslova proslavené se staly amarouny, jídlo z budoucnosti v podobě želatiny nejrůznějších chutí.

Klíčová místa natáčení

Steev zmapoval Návštěvníky vskutku obdivuhodně. Zaslal nám spoustu reálných fotografií i se zajímavými komentáři odlišené kurzívou: Na prvním filmovém záběru a fotografii je rybník Valcha u Neveklova, části Borovka, který se v seriálu jmenoval Bejšovecký. Zajímavostí může být to, že o cca 300 m vedle na kopci je druhý, trochu větší rybník Panský, kde se natáčel film Vesničko má, středisková. Konkrétně slavná scéna, kdy se Turek potápí, manželka mu měří čas a po hrázi přijíždí její milenec ing. Kašpar. Po letech je ovšem těžké určit přesně stromy, mezi kterými Jana Turková seděla.

Hráz je ovšem jasná, stejně jako cesta, po které ing. Kašpar přijede na Pionýru. U Návštěvníků je to podobné. V reálu je rybník dobře k poznání, ale na fotkách to tak přesvědčivě nevypadá. Např. stromy na západním břehu rybníka mezi nimiž stojí Lada Niva návštěvníků jsou mnohem mohutnější, než ty současné. Je to tím, že byla část starších stromů vykácena, to lze poznat i z obrázků. Jde ale opravdu o stejné místo, byl jsem tam vícekrát a vše několikrát konfrontoval se seriálem na videu. Určitým potvrzením může být i cesta, která je při důkladnějším pohledu nad autem trochu rozpoznatelná.

Další fotografie pochází taktéž od rybníka Valcha. Lávka je v místě dodnes, byť na ní stavidlo bylo pouze v seriálu, ve skutečnosti (dle místních) nikdy. Zábradlí je dnes na jiné straně, lávka poněkud zchátralá a okolí víc zarostlé.

A do třetice rybník Valcha a obrázek z betonového kvádru, kde seděli Adam a Ali u rybníka. V seriálu (a tehdy možná i ve skutečnosti) na něm byla jakási dřevěná nástavba, která už je dávno ruč, stejně jako dřevěná lávka, kterou nahradilo provizorní prkno. Velikost kvádru zcela nesouhlasí s předlohou, musel být z dob natáčení přestavěn.

Dalším hlavním natáčecím místem se stalo město Pelhřimov. Na obrázku se nachází ulice Poděbradova, kterou přetíná Rynárecká brána. Místo odhalila uživatelka Werenys, reálnou fotografii dodal Steev. Uličkou a bránou prochází pohřeb dědy Drchlíka, který je však v tuto chvíli v budoucnosti. Při srovnání filmové a reálné fotografie si povšimněte nápisu Mléčné lahůdky na obchodě vlevo, od doby natáčení se vůbec nezměnil.

A město Pelhřimov podruhé, tentokrát záběr z dílu Půlnoční kolotoč. Takřka identickou fotografii jako z natáčení nám opět zaslal Steev, děkujeme.

Interiéry Návštěvníků se točily v hotelu U modré hvězdy, odkud nám Steev poslal několik fotografií. Zatím ke všem nemáme pořízené screenshoty a nejsou tedy v databázi u filmu, byla by škoda je ale nevložit alespoň samostatně. Hotel U modré hvězdy si zahrál v nezapomenutelné scéně z Menzelova filmu Postřižiny, kterak paní správcová počastovala "na ex" vypitý půllitr jako "špatně vychlazený".

Toalety jsou v jednou záběru seriálu také dobře k vidět. Je to chvíli před tím, než Karas a Káťa myjí Adamovu hlavu. Schodiště se objevuje vícekrát, např. scéna, kdy odnášejí do nemocnice temperujícího doktora Nolla. V pokoji č. 8 bydlili Bernauovi poté, co vyhořeli. Na druhém obrázku je navíc vlevo před bližším křeslem místo, kde se Karas pokoušel umístit oko/kameru, tuším č. 3. Zbývá ještě dodat, že v Počátkách se točily pouze scény na chodbách, hotelové pokoje byly vesměs ve studiu. Tak to alespoň uvádí dokument o natáčení seriálu. Možná to ale není tak docela stoprocentní pravda, protože jsem si všiml záběru, kdy je Káťa v pokoji a za ní lze zřetelně okna rozpoznat pelhřimovské náměstí, což napovídá možnosti, že se některé sekvence točily i vně radnice, která představovala seriálový hotel U lva zvenčí. Možná ale šlo jen o střihový trik, nevím.

Další dva záběry jsou z Brna, Bráfovy ulice, kde stávala Adamova vila. Ta krátce po natáčení ustoupila výstavbě dálničního přivaděče, což byl také důvod natáčení právě tam. Poškození objektu požárem (nebo alespoň očouzením) už tak majitele nemuselo trápit. Nafocený dům na prvním obrázku s verandou, který byl před Adamovou vilou a zůstal stát, se v seriálu rovněž krátce mihne. Vila, odkud dává Ali z balkonu Adamovi baterkou (nebo lampou, už nevím jistě) znamení je přímo naproti zbořené vile a stín vpravo na prvním obrázku patří právě tomuto objektu. V seriálu se dům objevuje v krátkých záběrech už ve scénách s hašením u Bernauů.

A to je pro dnešek vše. V seriálu článků "Po stopách..." mapující místa natáčení vybraných filmů budeme i nadále pokračovat. A opět zdůrazňuji, neváhejte nás kontaktovat se svými fotografiemi a postřehy z nejrůznějších míst natáčení.

Na závěr ještě jednou pořádné Děkuji Steevovi za fotografie a zajímavé informace.

Komentáře

Henk Nobbe

K jakému datu v roce 1983 byla zaznamenána 14. epizoda? Kdy začalo natáčení?

2021-09-07 18:50:19

Reagovat

Calvera55

Pokud by někoho zajímalo místo,kde návštěvníci zastavují před železničním přejezdem tak přijíždějí po silnici č.242 Roztocká od Prahy na Roztoky u Prahy dnes už zrušený přejez je na trati Praha- Děčín v GPS 50°8'36.809"N, 14°23'47.010"E projíždějící vlak z prava je rychlík od Děčína a z leva nákladní manipulační vlak z Buben do Kralup n/Vlt.

2014-02-12 12:04:21

Reagovat

Tomas

To je super serial, perfektní nadsázka.Skoda že to tak neni i v životě:) jo a nevíte kde se nachází stará chalupa dědy Drchlíka????Díky

2009-06-10 18:29:59

Reagovat

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.52