Menu

Říše slunce: fotili jsme v Šanghaji 25 let od natáčení

Říše slunce: fotili jsme v Šanghaji 25 let od natáčení

Úvod filmu Říše slunce se odehrával a ve skutečnosti i natáčel v Šanghaji. Podařilo se nám zde uloupit několik zajímavých filmových záběrů. Jak se tato čínská metropole změnila 25 let od natáčení?

Říše slunce odstartoval hvězdnou kariéru Christiana Balea, avšak nemalý podíl na úspěchu filmu měl samozřejmě i režisér Steven Spielberg a nezapomenutelná doprovodná hudba Johna Williamse.

Film popisuje události z roku 1941, kdy se po nečekaném útoku na Pearl Harbour obrátili Japonci proti Číně a mezi prvními cíli byla právě Šanghaj. Teprve jedenáctiletý Jim Graham, syn anglických diplomatů, se v nastalém zmatku po příchodu japonských vojáků ztratí svým rodičům, kteří stačí ze země utéct. Z přepychu a luxusu se Jim dostává do zajateckého tábora Su-čou, kde se jeho psychika mění z dětské naivity a bezstarostnosti na holou touhu o přežití stůj co stůj.

Úvodní část filmu se odehrává v Šanghaji. Hned první záběr filmu zabírá katolický kostel Xujiahui v jižní části města. Vzhledem k napjatému programu se nám nepodařilo toto místo navštívit a vyfotit, můžete se ale podívat na fotografie na Google Maps.

Tzv. Nankingská smlouva uzavřená po první opiové válce mezi Británií a Čínou ustanovila Šanghaj jedním z pěti přístavů otevřených mezinárodnímu obchodu. Výsledkem je velký příliv zahraničního obchodu a prudký rozvoj centra města, nikoliv v tradičním čínském, nýbrž v západním stylu. Architektura honosných historických budov na nábřeží Bundu připomíná evropská města. To ostatně dokazují i další záběry.

V tomto záběru projíždí malý Jim ve voze s rodiči na maškarní večírek. Napětí na a neklid v ulicích z filmových záběrů přímo čiší. Dnes na stejném místě najdete širokou nábřežní promenádu, historické budovy jsou však stále na svém místě. Fotili jsme na začátku května, kdy rozkvetlé stromy již více zakrývají budovy. Na místě naopak nenajdete sochu v pravé části záběru. V honosné budově v pozadí dnes sídlí banka Pudong Development Bank.

Stejné místo, nábřeží Bundu, tentokrát ze břehu části Pudong – centra města. Tato část, kterou ze tří směrů obklopuje řeka, se ve filmu neobjevuje. Za posledních 20 let prošla rozsáhlými stavebními změnami, stojí zde například známý televizní vysílač (Oriental Pearl Tower) anebo současná čtvrtá nejvyšší budova světa (a nejvyšší budova Číny) Shanghai World Financial Center, které neřekl nikdo jinak, než otvírák. Není bez zajímavosti, že v původním návrhu měla budova otvor kruhový.

Jim obdivuje japonská letadla Zero. V tomto záběru přelétají nad střechami budov na nábřeží Bundu. Současná fotografie se od záběru před pětadvaceti lety neliší. V budově napravo, s typickou pyramidovou střechou je nyní The Peace Hotel. Pro přesnější záběr by bylo třeba vstoupit do vozovky, což si v Šanghaji nebojácně dovolují jen místní...

Ve filmu se objevuje ještě několik zajímavých záběrů a pravděpodobně se jich ještě celá řada točila právě v Šanghaji. Jejich hledání však nebylo v našich časových možnostech. Přidáme je ale do databáze a kdo ví, možná je odhalí další cestovatelé a přidají fotografie.

Zde je ještě několik dalších, nefilmových fotografií.

Komentáře

Neexistují žádné položky.

Komentáře

Jméno(*)
E-mail
Opište kód(*,1)
Komentář(*,2)

*) Údaje označené hvězdičkou a tučným písmem jsou povinné.

1) Pokud se přihlásíte nemusíte vyplňovat některé údaje.

2) Nepřihlášený uživatel nemůže vkládat některé textové prvky - například odkazy.

Chcete-li text v textových polích naformátovat, použijte následující značky:

*Kurzíva* nebo _Kurzíva_

**Tučný text** nebo __Tučný text__

#Nadpis první úrovně

##Nadpis druhé úrovně

Příklad [odkazu](https://filmovamista.cz) na Filmová místa.cz. Vznikne:
Příklad odkazu na Filmová místa.cz.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.36