Menu

Děj filmu či seriálu

No.666

Historický příběh Františka Vláčila se odehrává v drsných reáliích druhé poloviny 13. století. Zobrazuje svár mezi vnucenou příslušností k asketickému křižáckému řádu a touhou po svobodném životě. Fanatický rytíř Armin von Heide (Jan Kačer) pronásleduje svého přítele Ondřeje (Petr Čepek), potomka českého zemanského rodu, jenž uprchl a vrací se zpátky na rodnou tvrz. Rytíř je rozhodnut jej potrestat za provinění proti regulím řádu a během Ondřejovy svatební noci vnikne do ložnice jeho nevěsty... (oficiální text distributora)

ladak1

Film Údolí včel vznikl údajně také proto, aby byly využity rekvizity z natáčení výpravné Markéty Lazarové, která se odehrávala přibližně ve stejné době, takže si jsou oba tyto filmy v lecčems podobné. Ačkoliv je Markéta Lazarová označována za nejlepší český film všech dob, hodně lidí více oceňuje skromnější a mnohem méně známé Údolí včel (na ČSFD má i o něco vyšší hodnocení). Ve srovnání s Markétou má Údolí mnohem sevřenější a srozumitelnější dějovou linku, což je dáno také tím, že film nevznikal podle literární předlohy, ale podle původního scénáře Vladimíra Körnera, který byl trochu inspirován jeho předchozí knihou Písečná kosa. Knižní podoba Údolí včel vznikla až několik let po natočení filmu. Údolí včel bylo velkou hereckou příležitostí pro Věru Galatíkovou, Jana Kačera a zejména pro Petra Čepka, pro kterého bylo teprve druhou filmovou rolí. Údolí včel je velice zajímavé i po formální stránce, černobílý materiál mu vyloženě svědčí. Každý záběr je dokonale kompozičně řešen, úchvatné jsou zejména četné záběry do ostrého protisvětla, kde se objevují jednotlivé postavy. Hodně se ve filmu vyskytuje motiv vody (pití, koupání, polévání...), který má hlubší symbolické významy.

Místa natáčení:

Exteriéry křižáckého hradu byly natáčeny v Malborku na severu Polska, interiéry hradu hlavně ve Velké věži na Karlštejně. Scény na mořském břehu asi v Jastrzebie Goře (blízko Gdaňska) na pobřeží Baltu. Nejvíce prostoru však dostaly zbytky bývalého kláštera řádu paulánů Kuklov (v Blanském lese) s nikdy nedostavěným gotickým kostelem sv. Ondřeje, kde je úžasná atmosféra. Filmaři tuto lokalitu pro natáčení trochu upravili-na kostel (ve filmu palác tvrze) dočasně přistavěli dřevěnou střechu a přistavěli atrapy několika budov, takže vznikl uzavřený dvůr.

O natáčení v Kuklově včetně vzpomínek pamětníků se můžeme dočíst zde.

20.3.2023Albert Vondrák nalezl lokaci místa natáčení Ondřej u řeky z filmu Údolí včel.
20.3.2023Albert Vondrák nalezl lokaci místa natáčení Ondřej u řeky z filmu Údolí včel.
20.3.2023Albert Vondrák nalezl lokaci místa natáčení Ondřej u řeky z filmu Údolí včel.
20.3.2023Albert Vondrák vložil reálnou fotografii k místu natáčení Ondřej u řeky z filmu Údolí včel.
20.3.2023Albert Vondrák nalezl lokaci místa natáčení Hory z filmu Údolí včel.
20.3.2023Albert Vondrák vložil reálnou fotografii k místu natáčení Hory z filmu Údolí včel.
21.11.2022kubahonza vložil reálnou fotografii k místu natáčení Armin v kostele z filmu Údolí včel.
26.1.2013No.666 vložil film Údolí včel.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.71