Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení

Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení Heureka Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení
Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení

Detail filmu

Děj filmu či seriálu

sserp

11.12.1949 se při kázání faráře Josefa Toufara, v malé vsi Číhošť, několikrát pohne dřevěný kříž na oltáři. Tohoto si všímá asi dvacet přítomných. Jelikož je Toufar je otočen zády k oltáři, tento úkaz nevidí a dozvídá se o něm až druhého dne od místních lidí.

Téměř okamžitě je o tomto informována tehdejší policie ( SNB ) a také tajná policie ( StB ) v Jihlavě. Do Číhoště k vůli tomuto úkazu přijíždějí davy lidí, kteří chtějí vidět onen kříž, který zůstal po pohybu poněkud vychýlen. Toto je pro tehdejší vládnoucí stranu ( KSČ ) nepřípustné a požaduje po StB brzké vyšetření tohoto případu.

Josef Toufar je až napotřetí StB zatčen a odvezen do věznice Valtice. Tam je vyslýchán velitelem instruktážní skupiny StB ppor. Ladislavem Máchou a jeho lidí. Toufar vypovídá o průběhu nedělního kázání, přičemž podotýká, že osobně pohyb kříže nezaregistroval, neboť byl otočen směrem k věřícím v kostele a k oltáři, kde došlo k pohybu kříže, byl tedy otočen zády.

Jelikož chce vládnoucí strana KSČ "zasadit církvím rozhodující úder", využívá k tomu tohoto případu, kdy chce použít Josefa Toufara k připravovanému monstrprocesu a ukázat všem lidem, jak církve klamou své věřící pomocí domnělých zázraků. Paradoxem ovšem zůstává to, že ani technické oddělení StB není schopno sestrojit mechanismus, který by měl Josef Toufar z kazatelny rozpohybovat kříž oběma směry. Navíc nemají ani Toufarovo doznání, že by křížem měl pohybovat.

Do případu se zapojuje Klement Gottwald, který přes Alexeje Čepičku, Státního prokurátora Čížka a velitele StB Závodského tlačí na to, aby byl případ urychleně vyřešen a viníci potrestáni. Z tohoto důvodu dochází k dalším zatýkáním a ppor. Ladislav Mácha začne na Toufarovi používat sadistické praktiky, kdy je Toufar nucen fyzickým násilím doznat sestrojení mechanismu, kterým kříž rozpohyboval.

Josef Toufar je bit celé hodiny a dny takřka po celém těle, jsou mu podávána záměrně přesolená jídla, pití je mu odpíráno. Není mu dopřán ani spánek. Asi po čtrnácti dnech krutého a sadistického mučení je Toufar zlomen a podepisuje předem sepsané přiznání, že sám, pomocí struny, pružiny a gumiček, kříž rozpohyboval, aby tím oklamal věřící a i kvůli nenávisti k lidově-demokratickému zřizení. Navíc se svým podpisem doznává i k homosexuálním praktikám.

Toto však druhého dne popírá a znovu tvrdí, že se ničeho nedopustil a pohyb kříže ani sám neviděl. Nepříčetný ppor. Mácha potřebuje přiznání Za každou cenu, proto společně s dalšími přísl. StB začnou Toufara týrat mnohem krutěji. Zbědovaného a sotva chodícího Toufara tajně v noci přivezou do kostela v Číhošti, kde je s ním natáčen filmový záznam, kde je instruován, jak má tahat za předem připravenou strunu, která má rozpohybovat kříž. Tento filmový materiál je následně použit a vkomponován do filmu "Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení", který je později promítán po celé republice, ale v okolí Číhoště se promítat nesměl. Dokonce i komparz v tomto dokumentu je přivezen z Prahy. Místní lidé tam účinkovat nesměli.

Josef Tofar je po dvou dnech od natáčení v kostel v Číhošti vzhledem k jeho katastrofálnímu stavu převezen do pražského Borůvkova sanatoria, kde na následky týrání a prasklého vředu po operaci umírá.

11.2.2022Chrudoš nalezl lokaci místa natáčení děti kráčejí do školy z filmu Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení.
20.8.2018sserp nalezl lokaci místa natáčení hospodář v Číhošti z filmu Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení.
11.8.2018sserp vložil reálnou fotografii k místu natáčení dřevěný kříž, který se několikrát oboustranně nakloní z filmu Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení.
11.8.2018sserp nalezl lokaci místa natáčení hospodář v Číhošti z filmu Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení.
11.8.2018sserp nalezl lokaci místa natáčení před místním obchodem z filmu Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení.
11.8.2018sserp vložil reálnou fotografii k místu natáčení před místním obchodem z filmu Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení.
5.8.2018sserp vložil reálnou fotografii k místu natáčení Pohled na kostel, v popředí místní hospoda z filmu Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení.
5.8.2018sserp vložil reálnou fotografii k místu natáčení místní fara z filmu Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení.
5.8.2018sserp vložil reálnou fotografii k místu natáčení prokurátor Čížek z filmu Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení.
5.8.2018sserp vložil reálnou fotografii k místu natáčení vstup do kostela, v pozadí fara z filmu Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení.
5.8.2018sserp vložil reálnou fotografii k místu natáčení věřící jdou do kostela na mši z filmu Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení.
5.8.2018sserp vložil reálnou fotografii k místu natáčení odjíždějicí auto z Číhoště z filmu Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení.
5.8.2018sserp vložil reálnou fotografii k místu natáčení boční pohled na kostel z filmu Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení.
5.8.2018sserp vložil reálnou fotografii k místu natáčení před školou z filmu Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení.
18.7.2018sserp vložil místo natáčení místní fara k filmu Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení.
18.7.2018sserp vložil místo natáčení pohled na ulici od kostela k filmu Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení.
18.7.2018sserp vložil místo natáčení vysvětlení pohybu kříže k filmu Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení.
18.7.2018sserp vložil místo natáčení prokurátor Čížek k filmu Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení.
18.7.2018sserp vložil místo natáčení dřevěný kříž, který se několikrát oboustranně nakloní k filmu Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení.
18.7.2018sserp vložil místo natáčení pohled na strop kostela Číhošť k filmu Běda tomu, skrze něhož přichází pohoršení.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

  • Kocourvbotach vložil vlastní obsah k seriálu Podruhé mě neoklameš.

  • jiri vložil místo natáčení Rušná křižovatka k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Zastávka tramvaje k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Strážník řídí provoz k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Hasiči k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Křižovatka k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Brána továrny k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Ujíždějící auto k filmu Nevíme dne….

  • jiri vložil místo natáčení Začíná honička k filmu Nevíme dne….

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 0.93