Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Video

Děj filmu či seriálu

trempík

Dvoudílný historický film se věnuje nejdramatičtějšímu období ze života plukovníka Emanuela Moravce - vlastence, který se stal symbolem české kolaborace s nacisty. Emanuel Moravec (1893–1945) byl jednou z nejrozporuplnějších osobností moderních domácích dějin. Pozornost si získal jako přední český politik a voják z povolání, teoretik válečnictví a ceněný publicista. Coby horlivý vlastenec bojoval v československých legiích.

První část televizního filmu zastihuje Moravce na sklonku období první republiky, kdy se hlásí k ideálům prezidenta T. G. Masaryka. Patří do nejužšího okruhu kolem prezidenta Beneše. Prosazuje ozbrojený odpor proti nacistickému Německu. Mnichovská dohoda je pro něj takovým zklamáním, že začne otevřeně kritizovat Benešovu vládu. Vinou svých radikálních postojů přijde Moravec o dosavadní silnou ekonomickou pozici. Krach svého životního konceptu nese těžce – a pak se objevuje nabídka spolupráce s německými okupanty.

Druhá část vyprávění zastihuje Moravce po krachu jeho životního konceptu, poté, co přijal nabídku spolupráce s německými okupanty. Bývalý horlivý vlastenec se nyní přimyká k novým ideálům. Stává se jedním z nejhorlivějších představitelů české kolaborace s nacistickým okupačním režimem. Hitlerovu politiku a ideologii fašismu propaguje tvořivě a oddaně. Teprve postupně si ve své zaslepenosti uvědomuje, kam ho jeho ambice a touha po moci přivedly.

V hlavní roli se objeví slovenský herec Marián Labuda ml., který i fyzicky odpovídá svému historickému předobrazu - Emanuelu Moravcovi. I další postavy ve filmu si zahráli známí herci: partu plukovníka Jaroslava Hrbka, Moravcova morálně neústupného přítele z legií, se ujal Ondřej Vetchý, roli jeho kamaráda, redaktora Lidových novin Antonína Pešla, si zahrál Ondřej Malý a náročnou roli Moravcovy mladičké milenky Jolany Emmerové autoři svěřili talentované Daně Droppové. V roli prezidenta Edvarda Beneše exceluje Viktor Preiss, zatímco prezidenta Emila Háchu ztvárnil Milan Kňažko. Part poručíka Waltera Gretzkého, Moravcova žáka z vojenské akademie, který bývalému učiteli otevře cestu do nejvyšších nacistických kruhů, ztvárnil Vladimír Polívka. V rolích synů Emanuela Moravce Igora, Jurije a Emanuela Pavla se objeví mladí talentovaní herci Filip Březina, Oskar Hes a Matyáš Kovář. (Česká televize)

20.9.2023jircu vložil reálnou fotografii k místu natáčení Cesta z Kolovratského paláce z epizody II. díl seriálu Anatomie zrady.
24.4.2023Jarina 64 vložil reálnou fotografii k místu natáčení Na náměstí z epizody II. díl seriálu Anatomie zrady.
24.4.2023Jarina 64 vložil reálnou fotografii k místu natáčení Zatýkání z epizody I. díl seriálu Anatomie zrady.
30.12.2021Staročech vložil reálnou fotografii k místu natáčení Brána z epizody II. díl seriálu Anatomie zrady.
23.8.2021loxi nalezl lokaci místa natáčení Zbitý Němec z epizody II. díl seriálu Anatomie zrady.
23.8.2021loxi nalezl lokaci místa natáčení Ulice v Praze z epizody II. díl seriálu Anatomie zrady.
24.5.2020IKE vložila reálnou fotografii k místu natáčení Pražský hrad z epizody I. díl seriálu Anatomie zrady.
20.5.2020Bojira nalezla lokaci místa natáčení Soud z epizody I. díl seriálu Anatomie zrady.
14.5.2020Kabonil nalezl lokaci místa natáčení Všeobecná mobilizace II z epizody I. díl seriálu Anatomie zrady.
11.5.2020Teoretik nalezl lokaci místa natáčení V kině z epizody II. díl seriálu Anatomie zrady.
11.5.2020Teoretik nalezl lokaci místa natáčení Promítání Kuratoria z epizody II. díl seriálu Anatomie zrady.

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.39