Zvládneme to zaplatit pane Lorenc?

S vaším aktivovaným Adblockerem to bohužel nezvládneme. To máte: redaktoři, programátoři, mobilní aplikace, provoz serveru, domény... a reklamy jsou naším jediným zdrojem příjmů.

Děkujeme, že naše úsilí podpoříte zařazením Filmových míst mezi neblokované weby.

Menu

Informace o herci či režisérovi

Václav Vorlíček

Václav Vorlíček se narodil 3. června 1930 v Praze. Již v 17 letech měl jasnou představu o tom, že chce být režisérem. Když ho poprvé nevzali na FAMU, šel rovnou na Barrandov a dostal se do štábu režiséra Martina Friče. Po roce už Vorlíčka na FAMU přijali, školu absolvoval v roce 1956. Na Barrandov se pak vrátil a zaměstnán tam byl až do roku 1992. Jako samostatný režisér debutoval v roce 1960 snímkem pro děti Případ Lupínek.

Do širokého povědomí Vorlíček vstoupil parodií na komiksové seriály Kdo chce zabít Jessii?, kde s filmem propojil typické kresby Káji Saudka. Na tomto filmu začala také spolupráce kongeniální dvojice Václav Vorlíček - Miloš Macourek. K jejich nejslavnějším filmům patří Pane, vy jste vdova!, Dívka na koštěti, Což takhle dát si špenát či Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko.

K Vorlíčkovi neodmyslitelně patří pohádky. Tou ve světě neslavnější a autorovi nejmilejší jsou Tři oříšky pro Popelku. Diváci si oblíbili i Prince a Večernici, Kouzelný měšec, Jezerní královnu, Jak se budí princezny či Krále sokolů. Vedle prakticky dokonalé Arabely si získaly popularitu i další série Létající Čestmír nebo Křeček v noční košili.

Vorlíčkovy filmy jsou charakteristické nezaměnitelným a často hodně černým humorem. Na druhou stranu ale Vorlíček dokázal být velmi poetický ve svých slavných pohádkových příbězích.

Diváci mohli Vorlíčka vidět na mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech v roce 2017, kde osobně uvedl v tamním Městském divadle více než 50 let starou komedii Kdo chce zabít Jessii? a obdržel cenu. Zaplněné divadlo ho odměnilo za jeho práci několikaminutovým potleskem vestoje.

Své profesní vzpomínky v roce 2017 zpracoval s publicistou Petrem Mackem do biografie Pane, vy jste režisér. Zemřel v noci 5. února 2019 v nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze, kde podlehl rakovině plic.

Upozornění

Tato mapa slouží pouze k náhledu. Pro podrobnější mapu se prosím zaregistrujte a následně přihlaste.

Všechny záběry mají fotografii
Některé ze záběrů nejsou zatím vyfoceny
Toto filmové místo čeká na vyfocení
Reprezentují shluky míst

Nejnavštěvovanější filmy:

Vyhledávání

Filmová místa do kapsy

Nejčerstvější informace

roze

Hodnocení: 64629

Mé filmy a seriály (0)

Moje místa (0)

Mé nálezy (0)

Vyfotil jsem (6938)

Nejaktivnější uživatelé

Nahlásit chybu | Autorská práva upravena licencí CC: Creative Commons License Filmová místa.cz 2006-2024 | Movieloci.com | Lieuxtournage.fr | Krásný Krámek | TH Shop | Paetrik | 1.4